Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för nätpedofil

Annons

Två års fängelse blir straffet för den 45-åring som försökt förmå en rad unga flickor att klä av sig via webbkamera.

En 13-åring i Kumla tog sitt liv efter att ha blivit utsatt.

Åtalet gällde ett stort antal fall där han försökt förmå flickor, några så unga som 11 år, att posera sexuellt för honom. När det gäller 13-åringen i Kumla hotade han att sprida nakenbilder av henne på nätet, men han åtalades aldrig för flickans död.

Tingsrätten slår i domen fast att det mannen gjorde mot den 13-åriga flickan bidrog till att hon tog sitt liv. Mannens beteende beskrivs som "synnerligen hänsynslöst".

Det är tydligt att han har förstått hur ung flickan var, enligt rätten. För det han gjorde mot flickan döms han för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, men även för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Den 45-årige mannen döms för ofredande, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

Däremot frias han från anklagelserna om våldtäkt mot barn. Åklagare hävdade att han haft sex med en flicka som varit under 15 år, men han har sagt att förhållandet var frivilligt. Flickan - som varit väldigt fåordig om deras relation - sade först att hon hade fyllt 15 år när de hade samlag, men ändrade sig sedan. Tingsrätten anser inte att det går att bevisa att hon var så ung.

En del av domen ägnar Örebro tingsrätt åt att gå genom om mannens dator kan ha varit fjärrstyrd, vilket han själv hävdat. Men varken granskningen av datorn eller teknikernas vittnesmål talar för att det var så. Rätten anser därför att det är bevisat att 45-åringen själv kontaktade flickorna, under aliasen bealarsson97, fotbollsboll och pelle.persson98.

De tunga bevisen består av chattkonversationer där det är tydligt hur han har uppmanat flickorna att klä av sig.

Han ska betala skadestånd till de flickor som utsatts. Det vanligaste beloppet i domen är 5 000 kronor.

Åklagare Pia Åsberg tycker att straffet skulle ha varit längre, även sett till att han frias för barnvåldtäkt. Hon yrkade på fem års fängelse.

Det är i huvudsak en bra dom, men utifrån det han nu döms för ligger straffet lite lågt. De allvarligaste rubriceringarna borde ha ett högre straffvärde, säger hon till TT.

Hon konstaterar också att rätten bedömer flickans berättelse, i punkten om barnvåldtäkt, på ett annat sätt än i åtalet. Utan att vilja gå in på detaljer - mycket är sekretessbelagt - säger Åsberg att "omständigheterna i relationen" borde lyftas fram.

Domstolen var inte enig. En av nämndemännen anser att han borde dömas till tre års fängelse.

Åsberg utesluter inte att hon kommer att överklaga, men hon har inte hunnit läsa hela domen än.

Mer läsning

Annons