Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för Hells Angels-män

Annons

Femton Hells Angels-anknutna män döms till två och ett halvt års fängelse för ett överfall på en mc-klubb utanför Kalmar i maj. Enligt rätten handlar det om organiserad brottslighet.

De femton männen är enligt Göteborgs tingsrätt skyldiga till grov misshandel, skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Gruppen med koppling till Hells Angels kom oväntat festen på mc-klubben utanför Kalmar i maj och det blev bråk och misshandel. 19 män åtalades, men fyra av dem frias av rätten.

Tingsrätten har i sin dom tagit särskild hänsyn till att brotten skett som del av organiserad brottslighet, vilket är försvårande och ska påverka straffet.

Åklagaren hävdade att alla var medlemmar i Hells Angels eller någon av den organisationens supportgrupper. Ingenting har kommit fram som talar för att de som kom till platsen hade något personligt otalt med dem som utsattes för våldet, konstaterar rätten i domen.

Syftet med attacken måste ha varit att på något sätt skada den andra klubben och dess medlemmar. Misshandeln får därför ha anses ha utgjort led i en organiserad brottslighet.

Åklagaren yrkade på minst fyra års fängelse för grovt rån. Det attackerande Hells Angels-gänget plockade av västarna på den andra klubbens medlemmar och då följde mobiltelefoner och kontanter med. Rätten tycker ändå inte att man kan kalla det rån, eftersom syftet snarare var att förnedra den andra klubben snarare än att komma över några mobiltelefoner och pengar. En del av det bytet kastades dessutom i en brunn utan att någon tog vara på värdeföremålen.

Sjutton av dem satt häktade under rättegången, men släpptes senare av Kalmar tingsrätt i avvaktan på dagens dom.

En av som frikändes var enligt åklagaren knuten till en karta över platsen där den andra mc-klubben fanns. På kartan fanns mannens fingeravtryck.

Men det gick inte att visa att det verkligen var den åtalade som gjort kartan med dess anvisningar. SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, hittade bara ganska svaga samband mellan skriften på kartan och mannens vanliga sätt att skriva. Hur och varför han satt sitt fingeravtryck på kartan gick heller inte att reda ut och därmed kunde det heller inte styrkas att han deltagit i planeringen, ansåg rätten.

Mer läsning

Annons