Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för förgiftade brunnar

Sommaren 2004 kom larmet - två av de kommunala brunnarna i Bjästa söder om Örnsköldsvik är förgiftade.

På onsdagen dömdes en 57-årig före detta företagare till tre månaders fängelse för vållande till miljöstörning.

Den kommunala vattentäkten i Bjästa i Örnsköldsviks kommun som försörjer cirka tvåtusen personer var ytterst nära att bli helt utslagen då två av de tre brunnarna i vattentäkten hade så höga halter av ämnet tetrakloreten (som även går under beteckningen perkloretylen och tetrakloretylen) att brunnarna stängdes av.

Brunnarna är fortfarande så förorenade att de inte kan användas.

Efter ett detektivarbete lyckades kommunens miljöavdelning spåra källan till utsläppet. Prover visade att det giftiga ämnet fanns i marken och grundvattnet i en fastighet i närheten.

Mannen som äger fastigheten har förnekat att han orsakat föroreningen. Men han drev vid den här tiden en kemtvätt i en annan fastighet där ämnet användes.

Hovrätten för Nedre Norrland anser att mannen är ansvarig och att han på grund av oaktsamhet vållat föroreningen som förorsakat stor skada för vattenförsörjningen i Bjästa. Hovrätten konstaterar att det kunnat leda till allvarliga hälsorisker för de som använde dricksvattnet.

Örnsköldsviks tingsrätt dömde mannen till två månader och sedan till villkorlig dom med samhällstjänst för vållande av miljöstörning. Hovrätten skärper påföljden och dömer mannen till tre månaders fängelse.

/Allehanda.se