Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för cannabisodlare

Annons

Två män, 43 och 32 år gamla, har dömts till långa fängelsestraff för omfattande cannabisodlingar i stugor i Småland.

Den yngre mannen dömdes på måndagen till sju år fängelse i Växjö tingsrätt. Den äldre fick sex års fängelse och ska efter avtjänat straff utvisas från Sverige.

Männen dömdes, mot sitt nekande, för grovt narkotikabrott för att ha skött två så kallad stugodlingar. En i Agunnaryd i Kronobergs län där polisen beslagtog 57 kilo cannabis, en i Örsjö utanför Nybro där 15 kilo cannabis hittades.

Det var i augusti som polisen gjorde tillslaget mot fastigheten i Agunnaryd efter tips från allmänheten. Den 32-årige mannen var delaktig i köpet av fastigheten och har enligt polisen haft ansvar för den avancerade driften av anläggningarna. Den äldre mannen, som vistas i landet illegalt, har fungerat som trädgårdsmästare och skött plantorna.

Båda fastigheterna har byggts om för att kunna fungera som växthus. Bland annat har omfattande el- och ventilationsinstallationer utförts.

Polisen har under utredningen samarbetat med kolleger från Norge, Danmark och Storbritannien och enligt vice åklagare Yvonne Rudinsson är de dömda sannolikt inte huvudmännen bakom odlingarna. I början av december anhölls också en 33-årig brittisk medborgare i sin frånvaro, misstänkt för delaktighet i odlingarna.

Under året har polisen avslöjat flera odlingar i Skåne, Småland och Örebro län. Gemensamt för de gripna är att de har vietnamesiskt ursprung.

Mer läsning

Annons