Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för ballongfusk

Annons

En 48-årig amerikan som i oktober bluffade om att hans lille son, sexårige Falcon, skulle ha följt med en ballong till väders har fått sin dom.

90 dagars fängelse blev straffet för pappan Richard Heene. Han måste tillbringa en månad bakom galler och resten av straffet med elektronisk fotboja. Därtill ska han stå under övervakning i fyra år och får inte delta i något som innebär att han tjänar pengar på händelsen.

Heene fick sin dom dagen före julafton i Fort Collins utanför Denver i delstaten Colorado. Men han börjar inte avtjäna straffet förrän den 11 januari, skriver Denver Post på nätet.

Domaren tyckte inte att Heenes barn skulle behöva lida under julen för faderns dumhet.

Samhällstjänst

Falcons mor Mayumi Heene fick 20 dagars fängelse, som hon ska avtjäna i form av ett fängelseövervakat samhällsarbete två dagar i veckan och med rätt att sova hemma. Också hon får fyra års övervakning.

Larmet om att Falcon gått till väders med en rymdfarkostliknande hembyggd ballong, som påstods ha slitit sig från sin förtöjning vid familjens hus, drogs i gång i oktober. Det vållade en stor räddningsinsats och ett enormt mediepådrag. Miljontals människor runt hela USA fick i tv följa ballongens färd tills den sjönk till marken efter par timmar.

Senare visade det sig att pojken fanns välbehållen hemma - han hade suttit gömd på en garagevind under hela dramat.

Båda föräldrarna har erkänt brott. De måste betala skadestånd men beloppet är inte fastställt. Enligt åklagaren kan det röra sig om 47 000 dollar, drygt 340 000 kronor.

"Manipulerade"

De här människorna är skådespelare. Vi manipulerades av familjen liksom medier manipulerades av den, sade sheriff Jim Alderdon som lett polisutredningen.

Paret Heenes tre söner, sex till tio år gamla, deltog i bluffen som skulle göra familjen intressant för tv-såpor enligt polisutredningen.

På en tiogradig skala över knasigheter hamnar denna på tio, sade sheriffen.

Familjen deltog tidigare i år i tv som amatörforskare som utförde knäppa experiment med raketer för att jaga utomjordingar.