Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för år av assistansfusk

Annons

Under flera år fick en 62-årig man i Malmö hjälp av personliga assistenter för att klara sin vardag - men allt var bluff. I dag dömdes han till tre års fängelse för grovt bidragsbrott.

Mannen ska även betala skadestånd på 3 670 726 kronor till Försäkringskassan.

När polisen spanade på honom såg de att mannen inte hade några problem att handla, bära kassar, dansa och köra bil.

I tidrapporter har mannen redovisat att assistenter utfört arbete som inte gjorts. Misstankarna mot mannen väcktes när mannen stoppades i en trafikkontroll i fjol - då körde han en manuellt växlad bil.

Även hans tidigare fru fälls för grovt bidragsbrott och döms till fängelse i ett år och tre månader. Parets 20-åriga dotter döms till villkorlig dom.

Ytterligare fyra personer fälls för bidragsbrott. Tre döms till villkorlig dom och dagsböter medan en 19-årig pojke döms till ungdomsvård.

En stor del av bevismaterialet mot den 62-årige mannen är filmer som motsäger att han behövde assistenthjälp för att klara av vardagen. Han syns till exempel dansandes på sin dotters studentfest sommaren 2012 och under en semesterresa till Dubai i januari 2013 dansade han tillsammans med sin tidigare hustru. En läkare anser att det är osannolikt att mannen "vid något tillfälle skulle vara så bra att han skulle kunna gå en längre sträcka eller dansa", enligt domen.

Polisen har följt mannen under knappt fem månader och har genom sina spaningsfilmer kunnat påvisa att han kan gå längre sträckor utan synliga hjälpmedel, och att han har kunnat köra manuellt växlade bilar på egen hand. Trots att 62-åringen har uppgett att han har dålig kraft i armarna. Vid ett tillfälle ska han även ha burit en låda på axeln.

Den fällande domen skickar en viktig signal till allmänheten, anser Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

Det är framför allt bra att vi tydligt och klart kan fälla brottslingarna, så att folk kan se att vi tänker inte ge oss. Vi tänker lagföra personer som våldför sig på försäkringarna, säger Svante Borg till TT.

Om inte bidragsfusket stoppas finns det en risk att legitimiteten för försäkringssystemet urholkas, anser han.

Det här är en väldigt viktig möjlighet för en människa som har funktionsnedsättningar att få ett aktivt och bra liv. Då ska pengarna gå dit och inte till någon annan, säger Borg.

Mellan maj och augusti i år har Försäkringskassan gjort 42 polisanmälningar gällande bidragsbrott för assistansersättningar. Under perioden betalades över 28 miljoner kronor ut i felaktiga utbetalningar. En stor del av kontrollutredningarna sker efter att allmänheten lämnat in tips.

Det finns en stark rättsmedvetenhet om att människor som har ersättning ska ha rätt till det, säger Svante Borg.

Mer läsning

Annons