Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för anhörig till Fadime

En man som var nära anhörig till mördade Fadime Sahindal döms till två års fängelse för att ha pistolhotat författaren till en bok om hedersrelaterat våld. I boken intervjuas bland andra Fadime Sahindals far, som dömdes för mordet på sin dotter år 2002.

Författaren och mannen pratade i telefon flera gånger. Han var upprörd över att Fadime Sahindals pappa figurerade i den bok om hedersrelaterat våld som författaren har gett ut. I boken intervjuas pappan, som dömdes till fängelse för att ha skjutit ihjäl sin dotter.

Författaren och mannen stämde träff i ett köpcentrum i september förra året för att prata om boken. Där tog mannen fram två pistoler och hotade författaren med den ena pistolen riktad mot huvudet. Mannen krävde också 100 000 kronor.

Han ogillade att det skrevs om familjen. Han har inte sagt så noga vad han hade för motiv utan bara att han ville skrämmas, säger Hans Cappelen-Smith, rådman vid Solna tingsrätt, till TT.

Mannen ville också ha tag på adressen till en person som sedan länge lever under en allvarlig hotbild. Personen var enligt Dagens Nyheter ett av vittnena i rättegången om mordet på Pela Atroshi, som sköts till döds av sina farbröder.

Enligt stämningsansökan uppgav mannen till författaren att han agerade på uppdrag av andra personer som ville ha tag i adressen. På det sättet skulle han ha förmedlat en hotbild om ett planerat attentat mot vittnet.

Men tingsrätten ogillar åtalet om grovt olaga hot eftersom den menar att mannen inte hade ett uppsåt att hotet skulle komma till vittnets kännedom. Vittnet fick reda på hotet först när polisen berättade om det under förundersökningen.

Mannen döms dock för flera brott, bland annat för försök till grov utpressning och försök till grovt olaga tvång.