Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeföretaget gick från minkfarm till tillverkning av hundfoder: "Marknaden har förändrats"

Som en bisyssla till minkfarmen startade familjen Engman tillverkning av färskfryst hundfoder.
Nu satsar de helt på fodret och kämpar sig fram i en förändrad marknad.
– Vi ser ljus på framtiden, men det blir tuffare, säger Mats Engman, delägare Klassfoder.

I Sörnacksta strax utanför Sundsvall ligger fabriken som varit i gång sedan 1969. Det var då pappa Jan-Erik Engman drog igång verksamheten och under åren har hans tre söner vuxit upp och tillslut tagit över driften.

– Jag är väl mer eller mindre uppvuxen i en minkbur, skrattar Mats Engman som nu är Marknadsansvarig för Klassfoder.

– Det är rätt häftigt att vi tre bröder alla valt att fortsätta i farsans spår och jobbar tillsammans.

I början var tillverkningen av hundfoder en bisyssla till minkfarmen som avvecklades för ett gäng år sedan. Nu är det satsningen på hundmaten som är gjord på svenska och närproducerade råvaror.

– Vi har alltid haft mycket djur och det är underbart med djur på alla sätt, därför vill vi göra bra mat så vi får friska hundar, säger Mats Engman och fortsätter:

– Och valet att stödja svenska bönder är inte svårt, det är självklart.

Sedan starten på 60-talet så har företaget rullat på i familjen, utan att behöva eller vilja utöka verksamheten. Då var de ensamma om att tillverka färskfryst hundfoder. Men i dag är klimatet lite tuffare, några större konkurrenter har kommit ut på marknaden – och det har börjat märkas av för Mats och hans bröder på Klassfoder.

– De senaste fem åren har marknaden för färsktfryst foder förändras, stora företag med andra ekonomiska muskler än oss är nu med i leken, säger Mats och fortsätter:

– Vi har tidigare aldrig behövt lägga resurser på marknadsföring utan det har gått ändå. I dag måste vi jobba hårdare eftersom vi måste synas på marknaden.

Maten på klassfoder görs av närproducerade råvaror från svenska gårdar. Fodret är huvudsakligen av nötkött, men de har även varianter med fisk. Råvarorna är väsentlig del i företaget, menar Mats. Det är slaktbiprodukter som fodret görs av.

– Det är i egentligen samma sak som vi människor äter, och det är vår filosofi. Många vill ju äta närproducerat och bra råvaror, varför ska inte vår bästa vän också få samma bra grejer?

Hittills har familjen Engman inte känt av några problem med att hitta närproducerade råvaror, men att det är tufft för jordbrukare och producenter i dag är inget främmande.

– Det märks på många plan. Det är tufft att vara liten företagare i dag. Dels att det är så mycket pappersarbete, och dålig vinst för de svenska bönderna.

– Men vi ser ljust på framtiden. Det handlar bara om att våga satsa för att vinna.