Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeföreställning med Teater Soja i Drömme

För en levande bygd och för en levande samlingslokal är kulturen viktig. Den uppfattningen har Drömme IOGT-NTO tillsammans med sin barnorganisation Drömme Junis. I söndags var det dags för Familjeföreställning på Valhalla i Drömme. Då kom Teater Soja från Sundsvall på besök med sin föreställning Okända djur och magiska vatten.

Vad vet vi om vad som finns och inte finns? Det sägs att träd kan prata med varandra genom rötterna. Det finns de som påstår att vatten blir renare om någon sjunger vackert för det. Carsten och Kirsten ger sig ut med sin rotavlyssningsapparatur för att ta reda på mer.

Det finns 3000 miljarder träd i världen. 15 miljarder av de träden huggs ned varje år. De vill veta hur skogen reagerar på det. De vet att antalet träd måste ökas för att planeten skall må bra.

De träffar konstnären Malgunda som under 20 års tid försökt måla skogens själ. Plötsligt dyker direktör Jensen från AB Plastinvest upp. Han vill hugga ner all skog och bygga en husdjursrekreationsyta i plast i stället. Naturen har starka krafter så trädgrenarna ”knockar” direktör Jensen, så att han svimmar några gånger och då kommer på bättre tankar.

Filosofi i barnförpackning är en specialitet hos Teater Soja, och det blir aldrig högtravande utan varmt, mysigt och roligt. Här blandas ordvitsar och poesi, skämt och symbolik, kaxiga träd och kufiska personer.

Ett 35-tal personer hade sökt sig till Valhalla denna eftermiddag. Både barn och vuxna tog till sig föreställningen och fick med sig den fantastiska tanken att det finns mer därute än vi vet om; att vi är omgivna av något som vill oss väl. Och kanske är det inte så svårt som vi tror att återta träddimensionen? Det är en optimism vi sannerligen behöver.

Olle Häggström ordförande i Drömme IOGT-NTO, berättar att familjeföreställningar är näst intill omöjliga få runt ekonomiskt. Det är tack vare arrangörslyftet som finansieras av regionen och länets kommuner, vi i Drömme arrangerar dessa föreställningar. Vi går ändå med underskott, men kultur för alla åldrar är jätteviktigt.

Olle Häggström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel