Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat besök – se katten Stures reaktion när igelkotten hälsar på i trädgården

Igelkotten är en välkommen gäst i våra trädgårdar och kan bli orädd och sällskaplig. Men det gäller att komma ihåg att den är ett vilt djur som ska klara sig på egen hand.
Men kan en katt bli kompis med en igelkott?

Annons

En igelkott brukar dyka upp hemma i trädgården i Pilbo, Falun, då och då och den 15-åriga huskatten Sture pendlar mellan en nyfiken och reserverad inställning mot den taggiga konkurrenten. Ibland får kotten kattmat och med tiden har den blivit ganska sällskaplig.

Men det gäller att inte vänja igelkottarna alltför mycket vid att bli matade. Det menar Per Bengtson, biolog hos Naturskyddsföreningen och projektledare för deras igelkottsinventering som gjordes 2014.

– Generellt sätt är det helt okej att bjuda in dem till sin trädgård. Man kan ge dem mat, men man ska inte göra dem beroende av matning. Det viktigaste är att de har en rik närmiljö där de själva kan hitta sin mat, säger han.

Igelkotten har 50 miljoner år på nacken, men i modern tid var den länge en hotad art. För att ta reda på hur dess status ser ut i dag gjorde Naturskyddsföreningen en inventering 2014 där de tog hjälp av allmänhetens rapportering.

– Vi gjorde inventeringen för att vi inte visste var igelkotten fanns i Sverige. Vi trodde att vi skulle få enstaka rapporter men vi fick en fantastisk respons. Det visar vilket älskat djur igelkotten är. Den här typen av medborgarforskning är något forskare inte kan göra. Det var ovärdeligt att kunna ta hjälp. Vi fick en ögonblicksbild av hur det var. Från Dalarna fick vi en väldig massa rapporter.

LÄS MER: Här är den ostälskande katten Sture.

Sammanlagt fick Naturskydsföreningen in 17 800 rapporter. Resultatet visar var de finns i landet.

– Vi fick in ganska få rapporter från odlingsbygder, men det fanns starka stammar i många städer. Den har särskilt ökat längs norrlandskusten jämförtmed tidigare uppgifter.

Igelkottar gillar kattmat, men låt dem inte vänja sig vid att få allt serverat.

Hur ska man då bete sig om man har en igelkott inpå knuten? Per Bengtsson bjuder pånågra igelkottsråd:

* De vill ha skyddande buskar att gömma sig under. De vill också gärna ha tillgång till vatten – inte för djupt så de riskerar att drunkna.

* För att de ska hitta mat är varierad miljö viktig. Gör om en del av gräsmattan till en äng.

* Anlägg ett grönsaksland och en öppen kompost där igelkottarna kan hitta mat.

* Fria vandringsvägar är viktigt, så att de kan passera till omgivningen. De har svårt att ta sig över höga kanter.

* De må ha funnits i 50 miljoner år – men har inget trafikvett alls. De är vanedjur och passerar ofta på samma platser. Att sätta upp varningsskyltar för bilister kan vara en bra idé. (Ladda ner en här).

* Man kan hjälpa dem med mat, men vikigtare är att ge dem varierad miljö. De hjälper till att hålla efter sniglar i trädgården också.

* Ofta är de oskygga, men de är ändå vilda djur och bör vara lite på avstånd. Exempelvis kan de bli attackerade av hundar.

* Bygg ett igelkottshus om det inte finns braboplatser i närheten. De behöver ett utrymme som är ca 40 x 40 x 40 cm, meden ingångstunnel med innermåtten 10 x 10 cm. Isolerat och regnskyddat.

LÄS MER: Igelkottmamma med nio ungar.

Per Bengtson, biolog hos Naturskyddsföreningen.

Per Bengtson gläds åt att man nu kunnat konstatera att igelkotten inte längre är en hotad art, även om den fortfarande är fridlyst.

– Njut av hur trevliga djur de är, säger han

Varför älskar alla igelkottar?

– De är otroligt gulliga och trevliga djur. Särskilt igelkottsungar är det gulligaste som finns.

Inventeringen från 2014 kommer att följas upp med en liknande längre fram.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning