Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska möbler på auktionssajt

Annons

Nordens största auktionssajt för designmöbler, lauritz.com, har sålt plagiat, avslöjar Danmarks Radios program Kontant.

Bland annat har flera falska Eames-stolar sålts.

Konsumentupplysningsprogrammet samlade ihop 76 klassiska Eames-stolar hos köpare runtom i Danmark och lät en expert titta närmare på dem. Det visade sig då att endast en var helt äkta. Ett fall var tveksamt och resten av möblerna var enligt experten kopior eller så kallade halvkopior.

Lauritz.com har omkring 850 000 besökare i veckan. Auktionssajten har inte bara danska utan även många svenska kunder.

"Vi är mycket ledsna över det som har hänt, då det alltid är vårt ansvar som experter att upptäcka kopior", skriver lauritz.com:s vd Mette Rode Sundström i ett mejl till TT.

Hon hänvisar till företagets policy om "evig äkthetsgaranti", vilket betyder att den som köper en vara som i efterhand visar sig vara falsk när som helst kan begära och få pengarna tillbaka.

Lauritz egna värderingsexperter ska bland annat ha lurats av präglingar i stolens sits som uppfattats som ett äkthetsbevis. Företaget uppger också att man inlett en genomgång av alla användare som sålt via sajten och alla försäljningar av Eames-stolar som finns registrerade i sajtens databas.

"Vi kommer självklart att kontakta polisen om det visar sig att säljare har handlat med oärligt uppsåt", skriver Mette Rode Sundström.

Mer läsning

Annons