Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk löjrom avslöjad vid kontroller

Annons

Livsmedelsverket har avslöjat fusk med märkningen av lyxprodukten löjrom. Förpackningar som var märkta med beteckningen Kalix löjrom eller Svensk löjrom innehöll i själva verket rom från nordamerikanska fiskarter.

Det är klart att det här är olagligt, säger Pontus Elvingsson, enheten för kontrollstöd vid Livsmedelsverket.

Butikspriset på äkta Kalix-löjrom kan vara över 2 000 kronor kilot. Det finns alltså stora pengar att tjäna för den som säljer billigare importerad rom under falsk beteckning.

Analyserna av de löjromsprover som tagits på flera håll i landet har gjorts i omgångar under hösten. De sista analyssvaren blev klara på onsdagen.

Hur stora mängder löjrom med felaktig beteckning som sålts till kunderna är inte klarlagt. Livsmedelsverket har nu informerat de kommuner där falska beteckningar hittats. Det är sedan upp till dem att gå vidare med undersökningar som eventuellt kan leda till polisanmälningar.

Man måste börja nysta i rätt ände. Det blir intressant att få se vidden av detta, säger Pontus Elvingsson.

De löjromsförpackningar som haft felaktig märkning kommer från grossistföretagen Prosellco Havsproduker i Linköping och Svenska Havsdelikatesser i Göteborg.

Prosellco har sålt "Kalix-löjrom" och "svensk löjrom" som bestod av amerikansk löjrom eller rom från kanadensisk sik. Svenska Havsdelikatesser har sålt sikrom från Kanada som Kalix-löjrom, säger Pontus Elvingsson.

Produkterna från Prosellco Havsprodukter kan bland annat finnas i Ica Maxi-butiker.

Det finns anledning att stoppa de partier som finns på marknaden och sedan göra fortsatta utredningar, säger Pontus Elvingsson.

Vem som är ansvarig för att löjrommen sålts under falsk flagg är oklart.

Svenska Havsdelikatesser har köpt sin rom från ett numera konkursdrabbat företag i Luleå, medan Prosellco Havsprodukter importerar rom från Nordamerika men köper även löjrom i Sverige.

Mer läsning

Annons