Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falsk fotomodell får fängelse

Med ett fotografi av en fotomodell som profilbild och ett fejkat jobb på Expressen gav sig Sollefteåbon ut på nätfiske på en dejtingsajt.
Han lyckades lura en kvinna på 52 500 kronor. Nu har han dömts till fängelse för bedrägeri.

Den 42-årige Sollefteåbon fick kontakt med en kvinna i Stockholmstrakten. Hon tyckte att han verkade trevlig och deras kontakt över internet intensifierades och kom så småningom även att innehålla telefonsamtal.

Efter ett tag började Sollefteåbon prata om en pilgrimsresa som han vill göra och han såg gärna att kvinnan följde med. Han ville bjuda henne men saknade för tillfället pengar. I stället övertalade han kvinnan att lägga ut 35 000 kronor för resan. Han hävdade att han skulle betala tillbaka när han fick en innestående lön från sin förre arbetsgivare.

Några pengar betalade han inte tillbaka, däremot ställdes resan in med hänvisning till oroligheter i Israel.

Men det slutade inte där. Han fortsatte han att lura till sig pengar. Kvinnan betalade 2500 kronor till ett cykelläger för Sollefteåbons son och därefter ytterligare 5000 kronor som mannen behövde eftersom han "insjuknat i cancer" och låg på sjukhus. Hon betalade också 10 000 kronor till en gemensam Australienresa och ett par ytterligare mindre utbetalningar. Totalt närmare 60 000 kronor.

Vid ett tillfälle, när mannen sade sig ligga på sjukhus, ville hon prata med någon i hans familj. Hon fick då ett telefonnummer som skulle gå till Sollefteåbons pappa i USA. Innan hon ringde upp förvarande Sollefteåbon att han och hans far hade väldigt lika röster.

När kvinnan ringde upp tyckte hon att han lät precis som 42-åringen. När hon poängterade detta fick hon höra att hon var en dum idiot

Någonstans där började kvinnan kräva tillbaka sina pengar, nu hade hon gett bort så mycket att hennes egen ekonomi påverkades.

– Jag var som i trans och sänkte min gard, förklarar kvinnan om det faktum att hon fortsatte skicka pengar under en så lång tid.

Den 42-årige mannen förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som 2009 för 21 fall av bedrägeri till fängelse i tio månader och i februari 2011 till fyra månaders fängelse för bedrägeri.

Sollefteåbon fälldes först av tingsrätten men överklagade. Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom på två månaders fängelse.