Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk barnsex-annons lockade många

Annons

Intresset för att köpa sex av barn är stort. När programmet Verkligheten i P3 lade ut en falsk annons där en 14-årig flicka erbjöd sig att sälja sex fick de över 100 svar på drygt en vecka.

Annonsen låg på en webbsida där man kan köpa sexuella tjänster.

Zanna Tvilling, spanare vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, är inte förvånad.

Det är tyvärr inte alls förvånande. Vår erfarenhet är att det finns en extremt stor efterfrågan på just barn som säljer sexuella tjänster, säger hon till TT.

Ingen vet hur många barn i Sverige som i dag säljer sex.

Vi har inga siffror och tror att mörkertalet är väldigt stort. Men vi vet att internet är det stora forumet, säger Zanna Tvilling.

Anna Norlén är psykolog på Rädda Barnen. De barn och ungdomar hon har träffat som sålt sex har beskrivit det som att de till en början upplevde att de hade kontroll över situationen.

De kände att "det här är inte så farligt, det är något jag väljer att göra för att få pengar". Det de inte räknat med är att de utsätter sig för en extrem risksituation. De blir ofta fruktansvärt illa behandlade. Det är inte bara sexuella övergrepp, det förekommer också mycket hot och våld, säger Anna Norlén. Så den här känslan av att ha kontroll ändrar sig ofta på ett brutalt sätt. Plötsligt är man extremt utsatt. Att de upplever att de var med på det i början gör också att de skäms väldigt mycket.

Hon vill samtidigt betona att barnprostitution bara utgör en liten del av alla sexuella övergrepp som sker mot barn.

De allra flesta sexuella övergrepp sker i en helt annan kontext. Vi vet inte riktigt hur stora problemen med barnprostitution är. Men det är en mindre del i ett mycket större problem.

Att ha sex med någon som är under 15 år är brottsligt enligt svensk lag. Straffet för våldtäkt mot barn är fängelse i lägst två och högst sex år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Straffet för sexuellt utnyttjande av barn är fängelse i högst fyra år.

Mer läsning

Annons