Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fälldins privata arkiv blir offentligt – ta en smygtitt här

Förre statsministern och partiledaren för Centerpartiet Thorbjörn Fälldin donerar sitt personliga arkiv till Riksarkivet, Landsarkivet i Härnösand.
Räkna med att det kommer att bli en guldgruva för forskare och journalister. Men även för allmänheten.

Det är sensommar hemma hos Thorbjörn och Solveig Fälldin i Ås i Ramvik. Solveig bjuder på hembakt och på plats finns Kenneth Hänström, chef på landsarkivet för att ta hand om arkivet som består av personlig korrespondens, bilder och även filmer.

– Thorbjörn har gjort några filmer också. Han är duktig på att intervjua och låter folk tala till punkt utan att avbryta, berättar Solveig Fälldin.

Filmerna är intervjuer med lokala profiler, en av dem har också visats i amerikansk TV.

Vi bläddrar i arkivet och hittar ett personligt brev från Curt Nicolin, kärnkraftindustrins företrädare nummer 1 som företagsledare i ASEA, men också ordförande arbetsgivareföreningen.

Han var också engagerad i miljöfrågor och han utvecklade en vänrelation med Fälldin. Brevet har en ton där det klart framgår att de är mycket goda vänner. Liknande brev finns också från familjen Wallenberg.

Tecknaren EWK (Evert Karlsson) på Aftonbladet har tecknat många politiska ledare, en av favoriterna var Thorbjörn Fälldin. I arkivet finns en originalteckning som familjen Fälldin är extra stolt över. Fälldin fick 1981 som första svenska statsminister besöka folkrepubliken Kina.

Efter samtalet med Kinas de högste ledare Deng Xiaoping tecknade EWK mötet dem emellan.

– Det är tur att jag har Solveig, hon har koll på det mesta, säger Thorbjörn Fälldin.

Initiativtagaren till donationen är gode vännen Folke Westin i Härnösand. Han har varit ett slags dörröppnare.

– Det är ju ett helt unikt material som tecknar svensk politisk historia från 1900-talets senare hälft, säger Folke Westin.

– Det är också viktigt för centerrörelsen att lyfta fram Thorbjörn Fälldins politiska gärning och den viktiga betydelse han har haft, påpekar Jonny Lundin, distriktsordförande i centerpartiet.

Solveig och dottern Eva Tjernberg Fälldin plockar fram ett fotografi från den stora klimatkonferensen Cancún i Mexico. Bilden visar världens ledare på en sandstrand.

– Två av dem bar pikétröjor, Thorbjörn och Ronald Reagan, säger Folke Wedin.

Ett annat fotografi visar Thorbjörn med ett blomsterkrans runt halsen tillsammans med Zimbabwes ökände diktator Robert Mugabe.

– Vi var hos honom bara en halv dag, sedan åkte vi vidare till grannlandet, påpekar Solveig Fälldin.

Vi fortsätter att bläddra i arkivet. Stannar till i ett brev från förre centerledaren Gunnar Hedlund där han "läxar" upp Thorbjörn i en viktig inrikespolitisk fråga.

– Det var en annan tid, konstaterar Folke Wedin. Statsministern kunde ha en privat sfär utan att det kom ut till allmänhetens kännedom

I ett annat brev finns ett hemligt förslag till poltitiskt samarbete mellan centern och kristdemokraterna inför valet 1982.

– Det slutade med att Alf Svensson kom in i riksdagen på ett av centerns utjämningsmandat, berättar Jonny Lundin.

Men mest minns Solveig valet 1976, då Thorbjörn blev statsminister. Det var många i röda Ådalen som tittade snett på familjen Fälldin.

Eva Tjernberg Fälldin arbetade då på vårdcentralen i Kramfors.

– Min chef tyckte att jag skulle ta ledigt den dagen, det var inte så populärt i Kramfors att Socialdemokraterna förlorade makten, minns hon.

Huvudpersonen själv är på ett skämtsamt humör och påpekar att en förutsättning för donationen var att det skulle finnas tillgängligt på landsarkivet i Härnösand.

– Det får under inga som helst omständigheter placeras i Stockholm, säger han.

Nästa år fyller Thorbjörn Fälldin 90 år och då ska en utställningen om donationen visas upp på landsarkivet. Tanken är en permanentutställning som delvis ska finansieras med stöd från Fälldins fond.

– Vi ska göra något riktigt bra av det här, lovar Kenneth Hänström.

Thorbjörn Fälldin har inga tankar på att flytta från gården i Ås.

– Numera har jag svårt att vara ute bland folk. Har problem med balansen och kan inte längre hämta posten i brevlådan, det är också lite knackigt med synen, berättar han.