Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falk snabbast i Düsseldorf

Sjua i premiären. Etta i lopp två.

20-åriga Hanna Falk har fått en flygande start på världscupkarriären.

Det är lite svårt att förstå. Jag är hur glad som helst, säger sprinttalangen till TT.

Hanna Falk debuterade i Kuusamo förra helgen och blev sjua direkt. Precis som då blev hon på lördagen fyra i tidskvalet, ett tecken på att den fina skidformen hade följt med till Düsseldorfs sprinttävling.

Det kändes lite stressat i kvalet, men jag kände ändå att jag åkte rätt snabbt, berättar hon.

I såväl kvartsfinal som semifinal åkte hon sedan respektlöst. I finalen likaså.

Jag vet att jag är stark i starten, så jag satsade bara på att utnyttja det och komma ut först. Sedan hade jag bestämt mig för att inte titta bakåt.

"Lite mer press"

Hade hon gjort det, hade hon sett ryskan Natalja Korosteleva bli tvåa och slovenskan Vesna Fabjan ta tredjeplatsen, före Ida Ingemarsdotter på plats fyra. Men i stället höll den 20-åriga Ulricehamnsåkaren trycket uppe och vann ohotad.

Hon leder därmed sprintcupen efter två deltävlingar och har presenterat sig på allvar för konkurrenterna. Och det under en OS-säsong.

Men det gäller att skynda långsamt, konstaterar hon. De två framgångarna till trots finns ännu inget skäl att höja sina förväntningar allt för mycket.

Det är klart att det kanske blir lite mer press på mig nu när det gått så bra. Men jag tänkte inför säsongen att jag ska bara gå ut och försöka ha roligt, det är det som gäller.

Bakom Falk och Ingemarsdotter gjorde även Lina Andersson en mycket bra tävling och blev sjua totalt.

Fredriksson tog chansen

Även på herrsidan var det en ung svensk åkare som övertygade inledningsvis. Men när 21-årige Teodor Peterson, nia i kvalet, bröt en stav i kvartsfinalen blev i stället veteranen Thobias Fredriksson bäste svensk.

Den 34-årige Fredriksson, som ersatt sjuke Marcus Hellner i truppen, slutade på nionde plats medan Peterson fick nöja sig med 18:e. Jesper Modin blev elva medan Robin Bryntesson blev diskad efter en duell med schweizaren Christoph Eigenmann.

I herrfinalen fanns det fyra norrmän på startlinjen, men segern gick till Ryssland genom Alexej Petuchov.