Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fairtrade-fika på Allsta Gård – vill vara med och bidra till förändring

Allsta Gård antog utmaningen att ordna Fairtrade-fika lördag/söndag 11-12 maj tillsammans med Ådalens Afrikagrupp och NBV. Ett evenemang i Fairtrade-rörelsens internationella kampanj Fairtrade Challenge för att inspirera folk att dricka och köpa mer rättvist odlat kaffe.

Annons

Världsmarknadspriset på kaffe är nu det lägsta på 12 år. I detta läge kan ett paket Fairtrade-märkt kaffe upplevas som ovanligt dyrt jämfört med konventionellt kaffe. Men då bör vi fråga oss om det inte är det konventionella som egentligen är för billigt? Det nerpressade priset gör att många vanliga kaffeodlare går back på sitt arbete. Fairtrade-certifierade kaffeodlare däremot får ett minimipris som minst ska täcka produktionskostnaden. Detta ger trygghet för odlaren då världsmarknadspriset sjunker till ohållbara nivåer, och en möjlighet för odlaren att kunna planera för sin verksamhet även på längre sikt.

Kaffedrickarna i Fairtrade Challenge är med att bidra till förändring. Det sätter fokus på vikten av en schysst världshandel, samtidigt som medvetna val i fikahyllan bidrar till att odlare och anställda själva kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Allsta Gård nöjde sig inte med att enbart servera schysst kaffe. De hade också bakat goda kakor med rättvise- och/eller kravmärkta ingredienser. En favorit var kladdkaka med kaffe och hackad choklad. Här kommer receptet:

150 g smör, 1 dl kakao, 2 ägg, 1 dl rörsocker, 1 dl kallt starkt kaffe, 2 msk agavesirap, 2 msk hela kaffebönor, 1 tsk vaniljsocker, 2 dl vetemjöl.

Smält smör, blanda i kakao, vispa ägg och socker. Rör ihop till en smet och rör sedan i övriga ingredienser. Häll i smord och bröad form. Grädda i ugn 175 grader ca 25 minuter. Toppa med 100 g hackad chokladkaka.

Förutom att inmundiga kaffe och de goda kakorna var det också möjligt att handla téer, kryddor, choklad mm av Ådalens Afrikagrupp.

Allsta Gård kör alltid Fairtrade i sitt café, så för dem var det inte svårt att anta utmaningen att hänga på Fairtrade Challenge. För de mer än 50 kaffegästerna bör det inte heller vara svårt att fortsätta dricka och mumsa Fairtrade hela året. På Fairtrade Challenge i maj nästa år kanske ännu fler hittar fram till Allsta Gårds Fairtrade fikabord! Tillsammans med andra kaffedrickare i Sverige kan vi då slå årets svenska rekord på 243 491 Fairtrade-fikare.

Berit Viklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons