Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facklig kritik mot telefonsäljföretag

Det nya tilltänkta jobbet blev inte vad den arbetssökande hoppats. Tre arbetsdagar på försök utan ersättning, sedan en månads tjänstgöring på halvtid var vad den sökande blev erbjuden.

För två veckor sedan besökte företaget Momenta, med säte i Timrå, arbetsförmedlingen i Sollefteå för att rekrytera säljare. Momentas affärsidé är att sälja trafiksäkerhetsprodukter till företag på en ort för att sedan gratis distribuera dessa till barn.

De villkor Momenta erbjöd skulle innebära arbete tre testdagar utan ersättning och sedan en provanställning, inledningsvis fyra timmar om dagen och efter en månad sex timmar om dagen.

Momenta har inte tecknat kollektivavtal och Tony Skopac, ombudsman på Unionen och tidigare HTF i Sundsvall, har vid flera tillfällen haft kontakt med företaget och försökt få till ett kollektivavtal.

- Men arbetsgivaren vägrar och medlemmarna vill inte att vi tar strid för dem.

Roger Boork, informationssekreterare på Momenta, bekräftar att företaget inte tecknat kollektivavtal men säger att man haft mycket konstruktiva samtal med HTF.

Uppgiften att Momenta vid nyrekrytering erbjuder gratisjobb i tre dagar och därefter en månads provtjänstgöring på halvtid är enligt honom inte stelbenta regler som inte kan diskuteras.

- Vi har använt oss av något vi kallar förlängd anställningsintervju under tre dagar men det går att diskutera med handledaren och hitta andra lösningar, säger Roger Boork.

Halvtidstjänstgöringen har enligt Boork sin förklaring i att det är tröttsamt att sitta längre i telefon om man inte är van.INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67