Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackkritik mot krisavtal

Annons

SSAB går vidare med lokala krisavtal, med kortad arbetstid och sänkta löner.

Ingen bra idé, säger flera fackförbund.

Företagsledningen på SSAB har beslutat att gå vidare med sitt arbetstidsavtal, trots att metallklubben på Oxelösund sade nej i går.

Vi har fått den anslutning som vi har hoppats på, säger Helena Stålnert, informationsdirektör på SSAB.

Med metallklubbarna i Borlänge och Luleå, samt de individuella uppgörelserna med tjänstemännen, har ungefär 70 procent av personalstyrkan gått med på att gå ner i lön och arbetstid.

Att metallklubben vid fabriken i Oxelösund sagt nej kan få konsekvenser för de anställda där. Helena Stålnert utesluter inte att det kommer att läggas varsel.

LO-förbundet Pappers ställer sig tveksamt till sådana typer av krisavtal.

Jag har ingen anledning att kritisera andra förbunds avtal, men jag har svårt att se att vi skulle acceptera något liknande, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Den sänkta lönen ska enligt uppgift återbetalas när konjunkturen vänt. Men Jan-Henrik Sandberg tror ändå inte på modellen.

Jag tror att man är inne på fel spår när man sänker lönen, med eller utan otydliga garantier för att man får tillbaka den senare.

Pappers har inte fått några liknande förslag om lokala avtal från arbetsgivarna.

Jag tror inte att de tycker att det är någon idé. Vi har tidigare kategoriskt avvisat sådana avtal när det varit uppe till diskussion.

I kollektivavtalet för fackförbundet GS, med medlemmar i bland annat träbranschen, är det inte möjligt att besluta om att skjuta löneutbetalningar på framtiden. Om något lokalt fackförbund inom GS ändå skulle vilja teckna ett sådant avtal med sin arbetsgivare för att undvika varsel?

Då skulle jag säga att det inte är överensstämmande med våra avtal, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö. Vi skulle behöva analysera situationen, säger han men betonar att någon sådant fall ännu inte har dykt upp.

LO ser däremot inga problem med den här typen av avtal sluts lokalt.

Vi är emot sänkt lön men här handlar det om att man sänker arbetstiden mer än lönen. Hade det varit en annan bransch, med timlön, hade det inneburit höjd lön, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.

Han påpekar att det är stor skillnad på det här avtalet och exempelvis SAS, där själva enhetspriset sänks.

Mer läsning

Annons