Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket kräver att polis-anmälan tas tillbaka

Facket kräver att polis-anmälan tas tillbaka

Teaterförbundet kräver att landstinget omedelbart tar tillbaka sin polisanmälan mot förre musikchefen.

Om så icke sker kommer man att "vidtaga lämpliga åtgärder" för brott mot överenskommelsen mellan parterna i juli.

Vad lämpliga åtgärder består i vet inte ombudsman Anders Graneld i dag.

- Det har vi inte tagit beslut på än. Så det kan jag inte svara på. Men gissningsvis får vi ta upp en förhandling eller stämma dem på grund av kontraktsbrott eller avtalsbrott. Detta är emot det avtal som är tecknat, säger han.

Att driva frågan arbetsrättsligt till Arbetsdomstolen tror han mindre på.

- Han är ju formellt inte anställd längre. Om man skulle gå domstolsvägen kan jag tänka mig att det blir tingsrätt.

- I första hand hoppas jag nu på en reaktion och förklaring till polisanmälan. Det har ju inte kommit fram något nytt. Allt som finns nu fanns på bordet redan när avtalet tecknades.

Enligt Anders Graneld som bevakar mannens fackliga intressen råder ingen som helst tvekan att landstinget via regionale utvecklingsdirektören Christer Nylén skulle avstå från att polisanmäla.

Landstinget avgav ett löfte.

- Det skrevs inte in i avtalet, så det kan rent teoretiskt bli en tvist om vad som sas. Vår uppfattning är att det var uppe till ganska omfattande diskussion och avtalet som skrevs skulle ersätta till exempel polisanmälan.

- Om det kom fram något som var tydligt brottsligt tror jag inte något avtal i världen kan hindra polisanmälan. Men som jag uppfattar det har det inte kommit fram något nytt. Det är ett konstigt tillvägagångssätt. Det är nånting som är skumt här.

I avtalet från den 1 juli regleras att han får 14 månadslöner à 35.000 kronor i avgångsvederlag. Landstinget övertar samtidigt betalningsansvaret för mannens alla Eurocardfakturor och han får ta andra jobb om han vill utan att det påverkar avgångsvederlaget.

Avtalet avslutas: "I och med undertecknandet av denna överenskommelse är samtliga mellanhavanden slutgiltigt reglerade och ingendera parten har några ytterligare anspråk på den andre av vad slag det vara må".

Den 16 oktober inlämnades polisanmälan mot mannen för bedrägeri.

Klas Leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to