Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket får betala strejk

Den finländska fackföreningen för markpersonal, Luftfartsunionen, tvingas böta 13 000 euro (drygt 135 000 kronor) för bagagehanterarnas strejk på Helsingfors-Vanda flygplats förra veckan.

Böterna, fastslagna av Finlands Arbetsdomstol, är ett straff för att Luftfartsunionen kränkte den så kallade fredsplikten. Drygt 500 fackmedlemmar strejkade från måndag till fredag förra veckan.

Konflikten är inte över. Luftfartsunionens medlemmar beslutar inom kort om strejken ska återupptas. Anledningen är att det bemanningsföretag som tagit över bagagehanteringen inte vill gå med på det anställningsskydd som facket kräver.

Strejkhotet kommer samtidigt som flygbolaget Finnair, som strejken riktade sig emot, redovisar nya dystra siffror. Finanskrisen och en tidigare pilotstrejk slog till med besked mot Finnair i november.

Finnairs reguljärflyg minskade i november med 20 procent. Samtidigt skar bolaget ner drygt 18 procent av kapaciteten.

Finnair blev tvunget att ställa in drygt 400 flygningar under pilotstrejken, vilket drabbade över 40 000 passagerare. Under förra veckans strejk ställdes ett 60-tal flyg in.