Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken tvingas betala skadestånd

Annons

Fackförbunden Byggnads och Elektrikerna ska betala totalt 2,7 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader - plus ränta - till lettiska Laval, enligt Arbetsdomstolens dom i Vaxholmstvisten.

Även om Byggnads tycker att domen är felaktig kommer organisationen att följa domen och betala skadeståndet.

Vi följer de rättsliga utslag vi får och det har vi alltid varit noga med. Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden och då måste man följa lagar och regler, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Tilly drar slutsatsen att facken nu måste samordna sig bättre, både inom Sverige och i Europa.

Vi har förlitat oss på den svenska modellen och att lösa det här mellan parterna. Men arbetsgivarna har gått in för att driva juridiska processer i stället för att förhandla. De har slagit in på ett nytt spår, säger Tilly.

Elektrikerfacket, som deltog i konflikten genom en sympatiåtgärd med Byggnads, anser att domen försvårar för svenska fack att kräva kollektivavtal för utländska arbetare.

Dotterbolaget till det lettiska företaget Laval blev i november 2004 utsatt för en facklig blockad vid ett skolbygge i Vaxholm sedan förhandlingarna om kollektivavtal med fackförbundet Byggnads misslyckats.

Företaget tvingades så småningom ge upp bygget och kontraktet med kommunen revs. Bolaget försattes senare i konkurs.

Arbetsdomstolen (AD) sade i december 2004 nej till bolagets begäran om att domstolen skulle beordra facken att häva blockaden.

I april 2005 kom AD fram till att det inte gick att avgöra målet slutligt utan att först fråga EU:s domstol om hjälp med tolkningen av EU:s lagstiftning kontra svensk lag.

Den lettiska regeringen protesterade mot den svenska hållningen. Lettland såg den fackliga blockaden som ett brott mot EU-reglerna och principen om fri rörlighet över gränserna inom unionen.

I december 2007 slog EU:s domstol oväntat fast att Byggnads blockad stred mot EU-reglerna. Byggnads krävde mer än vad direktivet för utstationering av arbetskraft ger rätt till.

Det skadestånd på 550 000 kronor som domstolen dömer facken att betala är ett så kallat allmänt skadestånd för olagliga stridsåtgärder. Facken får också betala rättegångskostnader på drygt 2 miljoner kronor.

Däremot avslår AD Lavals begäran om ersättning för ekonomiska skador.

Domen i AD var inte enhällig. Tre av de sju ledamöterna var skiljaktiga. En av de tre ansåg att skadeståndet skulle vara lägre än vad som blev fallet, och två av ledamöterna ansåg att Laval inte borde få något skadestånd överhuvudtaget.