Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken ser med oro på utvecklingen

Centralt på fackförbundet Vision har man sett en ökning av antalet medlemmar som blir utsatta för kränkningar på nätet.

– Fler verkar ha en attityd där de varken respekterar, eller kanske förstår, rollen som myndighetsutövande personal har, säger arbetsmiljöspecialist Carola Löfstrand.

Läs mer: "Ett långt gånget personangrepp"

Carola Löfstrand ser mycket allvarligt på att det förekommer hot och kränkningar på internet gentemot kommunala tjänstemän och andra.

– Folk verkar inte förstå att tjänstemän verkställer beslut som lagar reglerar och politikerna har fattat. Det blir istället att man skjuter budbäraren.

Hon tror att folk har betydligt lättare för att säga nedsättande saker på internet jämfört med i verkliga livet när man står öga mot öga med en person.

– Man tror att det är som att säga det hemma vid fikabordet, men på internet kan alla läsa, för alltid, säger hon.

– Man tror att det är okej att förtala eller hota tjänstemän, men det är det inte.

Läs mer: "Hon har styrt väldigt mycket"

Carola Löfstrand ser flera risker med att det här ökar.

– Det kan förstöra en hel karriär för en person. Det kan påverka hur man blir bemött i sitt framtida yrkesliv, eller vilka framtida jobb man får eller inte får.

Hon betonar att det är väldigt viktigt att arbetsgivaren tar nätkränkningar på stort allvar, sätter in resurser och håller koll på vad som sker på nätet.

– Nätmobbning kan undergräva hela den demokratiska processen och verksamhetens kvalitet. Det här är ju ett relativt nytt fenomen, men nu är det hög tid att rigga åtgärder.

Även på Akademikerförbundet SSR ser man med oro på utvecklingen. Många av förbundets medlemmar jobbar inom socialtjänsten, och just här är trakasserier på internet relativt vanligt förekommande enligt chefsjurist Ullika Dalén.

– Från de här personalgrupperna finns en efterfrågan angående riktlinjer för hur man ska göra om man drabbas.

Angående det specifika fallet i Sollefteå kommun säger Ullika Dalén att hon tror att det kan bli svårt att väcka åtal angående förtal.

– Nu är jag ju inte så insatt i det fallet, men jag tror att det blir svårt att få det till förtal. Man får inte glömma att vi också har en vid yttrandefrihet i Sverige.