Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken revolterar mot a-kasseregler

Annons

Flera a-kassor gör revolt mot myndigheterna - och låter bli att nagelfara arbetssökande som inte skickat in aktivitetsrapporter enligt det nya regelsystemet.

Om inte Arbetsförmedlingen klarar av att sköta sitt jobb ska inte de arbetssökande straffas, säger LO-förbundet Sekos ordförande Janne Rudén till TT.

Nu har statens kontrollorgan IAF beslutat att granska kassorna.

Vi har beslutat att utreda vad som händer och vad kassorna har gjort, säger IAF:s generaldirektör Gunilla Wandemo som säger att myndigheten hittills fått informationen via medier.

Alla kassor kommer att kontaktas.

Hon vill inte närmare gå in på vad IAF som kontrollmyndighet kan och tänker göra, men säger att det inte är ett alternativ för a-kassorna att strunta i reglerna bara för att man anser att någon annan brister.

Myndigheten kan ge en a-kassa en varning och ytterst straffa den ekonomiskt genom att hålla inne statsbidrag.

Det senare har hittills aldrig hänt, säger Wandemo.

Från den 1 september ska alla arbetssökande skicka in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen, annars blir det sanktioner från a-kassan. Men resursbrister, datastrul och information som inte gått fram har medfört att tiotusentals sökande aldrig skickade in sina rapporter.

När Arbetsförmedlingen den 17 oktober stängde mottagningarna av aktivitetsrapporterna hade cirka 90 000 arbetssökande lämnat in sin aktivitetsrapport för september. 160 000 borde ha skickat in sina uppgifter enligt det nya regelverket.

Att det saknades så många beror förmodligen på de nya rutinerna, både hos Arbetsförmedlingen och hos de arbetslösa, meddelade myndigheten då.

Mer läsning

Annons