Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook avslöjar folks psykopati

Annons

Har du psykotiska drag som du vill dölja för omvärlden?

Var då sparsam med facebookandet - din statusrad ger svenska forskare nycklarna till ditt psyke.

Psykopati, narcissism och machiavellism. I psykologin kallad den mörka triaden. Kanske inte de personlighetsdrag man helst skyltar med i vardagen.

Men det är precis vad många omedvetet gör genom sina statusuppdateringar på Facebook, enligt forskare vid Sahlgrenska akademin och Lunds universitet.

Det är en skala som blir mer udda ju mer av de här dragen som personerna uppvisar, säger Danilo García, doktor i psykologi i Göteborg som gjort studien tillsammans med professor Sverker Sikström i Lund.

Status analyseras

Genom att analysera drygt 300 amerikaners Facebookuppdateringar med hjälp av en enkät som testar utåtriktade, neurotiska, psykopatiska, narcissistiska och machiavelliska personlighetsdrag har de konstruerat en algoritm som kan användas för att analysera en person genom dess statusrader.

Tidigare har man jobbat med att räkna antalet kort en individ har på sig själv för att se om en person är narcissistisk eller inte. Vi kunde ju tack vare Sverkers metod titta på själva texten som människor skriver och försöka relatera detta till deras egen rapportering utifrån de här personlighetsdragen.

Universella drag

Det visade sig till exempel att personer med psykopatiska drag skrev om pornografi, prostituerade, porr, slaktare och halshuggning oftare än andra. Algoritmen måste visserligen anpassas till svenska för att funka här - men dragen är universella, säger Danilo García.

Och tro inte att du är säker genom att satsa mer på exempelvis Twitter än Facebook.

Vi har använt algoritmen på all typ av text.

Frågan är då hur man ska statusuppdatera för att göra det svårt att bli analyserad. Ett förenklat svar: våga vara öppet deppig - och använda ordet "jag".

Det tyder på en viss ödmjukhet att använda ordet "jag". Det tyder även på en viss typ av ärlighet.

FAKTA: De psykologiska begreppen

Personer med narcissistiska drag är självupptagna, självförhärligande och har en överdriven tro på sin egen förmåga. Neurotiska störningar är fobier, ångeststörningar samt störningar som uppkommer till följd av trauman eller extrem stress. Dessa är irrationella och beror på personlighet eller omedvetna konflikter. Personer med psykopatiska drag är starkt fokuserade på sina egna önskemål. De brister i empati till andra och bryter ofta normer och regler, och är mer brottsbenägna. Personer med machiavelliska drag är cyniska, känslomässigt kyliga och oberörda av moral. De bedrar och manipulerar människor i sin omgivning för att få fördelar.

Källa: Sahlgrenska akademin (TT)

Mer läsning

Annons