Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få stora skulder bland bolånetagarna

Annons

Riktigt stora bolån är samlade hos en liten grupp i samhället, visar en ny utredning. Det är hushåll som klarar en viss nedgång på bostadsmarknaden, enligt regeringens utredare.

Endast 2,5 procent av den vuxna befolkningen har lån på 1,8 miljoner kronor eller över. De flesta av dem är höginkomsttagare.

Är det någon som ska ha stora lån är det den här gruppen, säger Anna Hedberg, som på regeringens uppdrag har utrett skuldsättningen i Sverige.

Utredningen kan ge ytterligare bränsle till debatten om hushållens skuldsättning som en längre tid stått i fokus för Riksbankens räntebeslut.

Det är bra att vi har en diskussion om penningpolitiken men som finansminister ska jag vara försiktig att ge mig in i den diskussionen, säger finansminister Anders Borg.

Samtidigt vill han inte vifta bort faran med för stor skuldsättning, även om de berörda låntagarna i regel skulle kunna betala för sig i en ekonomisk nedgång. Högre räntor och fallande huspriser kan nämligen även utan omfattande kreditförluster göra att hushållen håller igen på konsumtionen.

Det är viktigt att göra svensk ekonomi mer robust mot skuldsättning, säger han.

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth finns det goda skäl till att skuldsättningsnivån har vuxit så snabbt, bland annat bostadspolitiken och statens låga skuldsättning. Risken för en bostadsbubbla är för den sakens skull inte obefintlig, anser hon.

Det är bekymmersamt med bostadsrättspriser som stiger mycket snabbare än vad inkomsterna gör, säger Annika Winsth.

Mindre hushåll har också mindre marginaler så de kan likaväl hamna i problem, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergkvist.

För Riksbanken handlar det inte så mycket om dagens situation utan om framtiden. Om vi stannar klockan här och nu så kan vi bära de här skulderna men om trenden fortsätter tror jag att vi kan få problem.

Mer läsning

Annons