Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få miljöpolitiker kör miljöbil

Bara en handfull miljöpolitiker i Ångermanland har själva valt att köra miljöbil. Detta trots att samhället och politikerna arbetar för att fler ska välja icke fossila bränslen.

Statistiskt verkar miljöpolitikerna därmed inte vara "bättre" än sina väljare när det gäller bilvalet.

Det här visar en undersökning Allehanda Media gjort bland ett drygt 50-tal förtroendevalda miljöpolitiker i Ångermanland. Bland dessa var det bara fyra som kör vad som klassas som miljöbil, alltså ett fordon som inte släpper ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer.

En och annan tyckte att de ändå körde miljövänligt genom att de valt små bilar eller hade katalysator.

Men det miljövänligaste valet är nog ändå inte att välja miljöbil - utan att helt välja bort bilen. Och det förekommer också i ett par fall.

- Jag äger ingen bil överhuvudtaget utan åker kollektivt när det går, vilket det oftast gör, säger vänsterpartisten Monika Sundström i Prästmon.

Miljöpartiets Joakim Drejare i Härnösand har visserligen en flexifuelbil, men kör den så lite det bara går.

Kristin Ögren i Örnsköldsvik, socialdemokrat, har helt valt bort bilen. Hon äger ingen bil utan åker buss, cyklar eller går. När hon inte har den möjligheten och är ute på förtroendeuppdrag lånar hon en kommunal miljöbil.

Miljöpartisten Tonny Molander i Sollefteå var den enda miljöpolitikern vi fick kontakt med som inte ville svara på frågan.

- Det går inte att besvara en sådan fråga som är fel ställd. Däremot kan jag säga att jag minskat mina koldioxidutsläpp med hälften under de senaste två åren. Tidigare hade vi två bilar och körde 2 000-3 000 mil om året, nu har vi bara en bil och kör högst 1 000 mil, säger Tonny Molander.

Folkpartiets Leif Eriksson i Sollefteå ansåg att så länge det inte finns alternativ för den som behöver en stor fyrhjulsdriven bil i sitt jobb är miljöbilen däremot inget för honom. Ungefär samma svar gav centerns Björn Edlund i Örnsköldsvik. Miljöbil är heller inget för socialdemokraten Lars Dahlin i Sollefteå som ofta åker till fjällen.

- Då är det svårt att tanka etanol, säger han.


Läs mer:
[url=http://allehanda.se/avdelning/ornskoldsvik/25039]Bio Fuels vd ser en framtid för etanolen [/url]
[url=http://allehanda.se/avdelning/kramfors/25021]Det bästa är att inte köra bil överhuvudtaget[/url]
[url= http://allehanda.se/avdelning/nyheter/25094]Miljöpolitikern som byggde en egen miljöbil[/url]ANDERS LIDÉN
070-316 84 92