Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få kyrkostölder klaras upp

Mer än sex av tio församlingar har drabbats av stölder i kyrkorna hittills under 2000-talet.

Bara var femte församling får tillbaka det som stulits.

Enligt en enkät som Kyrkans Tidning gjort är det främst inventarier som stjäls. Det svarar en fjärdedel av de 340 församlingar som drabbats av stölder. I var tredje församling är det kollekten eller silverföremål som stjäls. Koppar från kyrkornas tak och stuprör lockar också kyrkotjuvarna.

För att komma tillrätta med stölderna har Rikskriminalen inrättat en ny tjänst för samordning av insatser mot kulturarvsbrott. I den gruppen ingår kyrkostölder och stölder från museer och hembygdsgårdar. På senare år har Svenska Kyrkan börjat arbeta med att höja säkerheten i kyrkorna. Det handlar bland annat om att installera stöldlarm.

Larmet kanske ska gå till ett vaktbolag och inte till kyrkovaktmästaren. Någon måste kunna reagera snabbt, säger Kenneth Mandersson på Rikskriminalen till Kyrkans Tidning.