Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få katalaner röstar om oberoende

Knappt var tionde av drygt sju miljoner katalaner fick möjlighet att rösta symboliskt om självständighet från Spanien - knappt en tredjedel av dem tog till vara på möjligheten.

Men bland dem som röstade blev det ett rungande ja. 94 procent svarade att de vill att Katalonien ska bli en självständig stat och medlem av EU.

Organisatörerna hoppades att omröstningen i söndags skulle bli ett steg bort från regeringen i Madrid för den välmående regionen i nordöst. Av de 700 000 som fick inbjudan att rösta i 166 utvalda städer och byar gick ungefär 30 procent till valurnorna.

Folkomröstningarna, ordnade av lokala föreningar med stöd av några politiska partier och fackföreningar, är icke bindande eftersom den spanska författningen endast tillåter folkomröstningar som godkänts av Madridregeringen. Organisatörerna hoppades emellertid att folkomröstningarna kan föra upp frågan på den politiska dagordningen i hela Spanien.

Den spanske premiärministern José Luis Rodriguez Zapatero sade i Bryssel i fredags att folkomröstningarna "inte leder någonvart".