Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få invandrare i räddningstjänsten

Inte ens 3 procent av de anställda inom räddningstjänsten är kvinnor och andelen med invandrarbakgrund är ännu lägre, visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

"Självklart är detta inte bra. En jämställd organisation med personal som speglar befolkningen bidrar till ökad förståelse för olika hjälpsökande individers behov och reaktioner i krissituationer - vilket vi tror leder till en bättre service. Den här frågan bör alla kommuner arbeta mer med", säger Håkan Sörman, vd i SKL.

En ny rapport om trygghet och säkerhet visar att det finns stora skillnader mellan kommunerna när det gäller vad invånarna riskerar att råka ut för. I glesbygdskommuner anmäls färre brott, men där är olyckor med personskador och bränder fler. I förortskommunerna är förhållandet det motsatta.

"Även om det finns skillnader mellan kommunerna kan resultaten inte kopplas till ökade resurser. Här handlar det i stället om hur resurserna används. Det finns flera exempel på kommuner som lyckas bra trots att förutsättningarna inte är de bästa", säger Håkan Sörman.