Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få heltidstjänster på Ikea

Inte ett enda av sommarjobben på Ikea i Umeå är heltidstjänster. Det skriver vk.se. Av de som har fått tills­vidaretjänst i varuhuset har mer än var tredje en tjänstgöringsgrad som är 80 procent eller mindre. De ökade antalet deltidstjänster i branschen är ett problem, anser Handelsanställdas förbund.
– Vi går baklänges i våra diskussioner med motparten, tycker Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund.

Ikea har anställt 235 personer och söker nu sommarjobbare till de olika avdelningarna ­i varu­huset. Bland annat sälj och restaurang. Gemensamt för samtliga dessa jobb är en tjänstgöringsgrad på 50 och 80 procent av heltid.

Heltidslönen för en anställd i handeln med minst ett års branschvana är lägst 20 323 kronor.

– Olika avdelningar på varuhuset har olika behov under semestertider och tjänsterna som nu är utlysta är anpassade efter det, förklarar Anna Pilkrona Godden, presschef Ikea Sverige, för vk.se.

När det gäller anställningar anser Handels generellt att normen för butiksanställda ska vara heltid tillsvidare.

– De allra flesta önskar jobba heltid. Det du tjänar in i dag får du som pension och att jobba obekväm arbetstid ska det inte ses som en uppräkning av lönen. Att jobba helger och kvällar innebär att du tvingas försaka en massa saker, säger Per Bardh.

– Våra kunder besöker oss främst på kvällar och helger, vilket kräver en viss flexibilitet, men vi strävar efter att hitta en balans mellan Ikeas behov och medarbetarens önskemål. För att kunna balansera privatlivet med ett arbete på Ikea vill vi även begränsa antalet kvällar och helger för att skapa balans i livet (i dag max 26 helger på årsbasis och i snitt 2,5 kvällar per vecka), säger Björn Sarwien HR-chef IKEA Sverige i  en kommentar.

Att det är många deltidstjänster på Ikea i Umeå förvånar inte Mikael Sjöberg, förste ombudsman Handels avdelning 29 Umeå.

– Jag är inte överraskad. Deltid är en tydlig trend inom handeln och det är hemskt att många tvingas jobba kvällar och helger för att få upp sin lön.

Ikea menar att deltid passar många under vissa perioder i  livet.

– Det ger till exempel många unga människor en chans att komma in på arbetsmarknaden redan under studierna. Vi vill möta de olika behov och önskemål som våra medarbetare har av olika sysselsättningsgrader, säger Anna Pilkrona Godden.

Stor personalomsättning följer med deltidsjobb, enligt Handels.

– Personalomsättningen är cirka 30 procent och det är inte bra för branschen eftersom det inte blir samma fokus på yrkesstolthet. Vi vill ha fler heltider, men fler större företag går åt andra hållet, säger Bardh.

I den stundande avtalsrörelsen kräver Handels att arbetsgivaren ska betala ob på tidiga morgnar att lönerna för butiksanställda och lagerarbetare höjs med 750 kronor.

Ikea är en populär arbetsgivare där varje ledigt jobb lockar många sökanden. Flera tusen personer sökte de 235 jobben i  varuhuset i Umeå.

– En förklaring till det stora intresset kan vara att det var många som hade deltidstjänster som sökte för att få upp tjänstgöringsgraden. Sedan spelade säkert också nyhetens behag in liksom att det finns andra karriärmöjligheter på Ikea än i en liten butik, säger Mikael Sjöberg, till vk.se.