Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få bilägare ersätts av Vägverket

Varje år kräver drygt tre tusen bilägare ersättning från Vägverket sedan de kört sönder sina bilar på allt för usla vägar.

Men det är inte lätt att få ersättning - bara var tionde får igenom sina krav.

- Vi har jurister som tittar på varje enskilt fall och där Vägverket gjort fel eller kan hållas ansvarigt ersätts skadorna, bilägarna har de senaste åren fått drygt tre miljoner kronor om året i ersättning, säger verkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Under perioden 2000-2003 fick Vägverket in 1500-2000 ersättningskrav om året, men efter 2004 har antalet ersättningskrav nära nog fördubblats.

- Vi gjorde det enklare för bilägarna att anmäla skador direkt via vår hemsida och sedan dess har antalet krav legat stabilt på 3200-3300 fall om året, säger Skogö.

Vägverket beräknar att det finns ett eftersatt vägunderhåll på 20 miljarder kronor.

- De senaste åren har extra satsningar gjorts och det har inneburit att situationen inte försämrats. Vi måste fortfarande prioritera underhållet på de mest trafikerade vägarna, säger Ingemar Skogö.

Den vanligaste skadeorsaken som Vägverket betalat ut ersättning för är när stenar lossnar ur ytbeläggningen och orsakar plåtskador och krossade vindrutor.

Ersättning har också betalats ut när bilar kört ner i oväntade hål i vägbanan.


/Allehanda.se