Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremister pekas ut för mord i Aten

Annons

Det kan vara en annan extremistgrupp som ligger bakom dubbelmordet på två medlemmar av partiet Gyllene gryning. Den teorin torgförs av grekiska myndigheter.

De två gryningspartisterna, enligt partiet män i 20-årsåldern, sköts ihjäl utanför partihögkvarteret i norra Aten i fredags kväll. En tredje person skadades allvarligt.

Attentat utförda av Gyllene grynings mest radikala meningsmotståndare, som kallar sig revolutionära och anti-auktoritära, är inte helt ovanliga i Grekland, men de får sällan dödlig utgång. Undantag är två mord 2009 och 2010, som en revolutionär grupp tog på sig.

Det vapen som användes i fredags, av två personer på mc, uppges vara av samma typ som vid ett av de morden, det på en polis 2009.

En anhängare till Gyllene gryning mördade i september artisten Pavlos Fyssas, som var uttalad antifascist. Mordet ökade pressen på myndigheterna att agera mot det nazianstrukna partiet, som sedan dess har varit föremål för flera typer av insatser. Flera ledande medlemmar är brottsmisstänkta.

Gyllene gryning har växt till att bli landets tredje största part och har 18 mandat i parlamentet. Motvilja mot invandring och de åtstramningar som långivare kräver av Grekland antas bidra till att partiet får gehör för sina åsikter.

Mer läsning

Annons