Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremist tar plats på kommunmöte

Annons

Curt Linusson, som varit med i flera nazistiska partier, trädde i dag in i Lidköpings kommunfullmäktige.

Linusson säger att han företräder Svenskarnas parti, "ett klassiskt Hitlerdyrkande parti" enligt Expo.

På den fjärde och sista raden av ledamöter, längst ut till vänster, slog Curt Linusson sig ned för att delta i sitt första kommunfullmäktigemöte. Längst bak i salen, bland åhörarna, sitter även Daniel Höglund, partiledare för högerextrema Svenskarnas parti.

Inga demonstranter syntes till, endast ett stort pressuppbåd.

Linusson får en stol i fullmäktige genom ett mandat för Sverigedemokraterna, men han kommer inte föra SD:s politik.

Jag är inte medlem i Sverigedemokraterna och det gör att jag blir politisk vilde. Jag kommer att företräda Svenskarnas parti, som är mitt parti. Det är deras frågor jag kommer att föra, säger Curt Linusson till TT före mötet.

Svenskarnas parti förespråkar "en avveckling av den mångkultur som genomsyrar dagens samhälle". I linje med detta anser Linusson att invandringen ska stoppas helt.

Inte minskas, som exempelvis Sverigedemokraterna påstår. Den ska stoppas helt enkelt. Det är alldeles för stor invandring, säger han.

Linusson har varit aktiv i flera nazistiska partier och rörelser. 2005 dömdes han för hets mot folkgrupp sedan han burit en armbindel med ett hakkors när han i Trollhättan talade på en fest arrangerad av Nationalsocialistisk front, som Svenskarnas parti är sprunget ur.

Nu har jag kommit in i den här församlingen och då kommer jag följa de regler som finns här. Jag kommer inte bära några hakkors eller vifta med högerarmen.

Linusson vill inte kommentera sin nuvarande inställning till nazism.

Svenskarnas parti (SVP) är sprunget ur nazistiska Nationalsocialistisk front, som bildades 1994. 2008 bytte man en tid namn till Folkfronten, för att 2009 bli SVP.

I grunden är det ett klassiskt Hitlerdyrkande parti som gärna klädde sig i uniform och använde sig av klassiska rasistiska symboler, säger David Lagerlöf, researcher på tidningen Expo.

Partier har på senare år försökt tona ned sin bakgrund, men SVP är i dag den största aktören inom den rasbiologiska miljön i Sverige.

De har inga problem med att samarbeta med andra nazistiska grupper utan det är ett samarbete som pågår, säger Lagerlöf.

Till skillnad från andra högerextrema grupper satsar SVP på kommunalval. Partiledaren Daniel Höglund kom efter valet 2010 in i kommunfullmäktige i Grästorps kommun, 3,5 mil väster om Lidköping.

Det fungerade som ett kvitto på att de är på rätt väg, säger David Lagerlöf.

Höglund fick dock lämna sin plats eftersom han inte bodde i kommunen. Stolen står nu tom.

Enligt partiet har de även representation i kommunerna Nykvarn, Mönsterås och Hedemora. Där har företrädare för Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna gått över till SVP och tagit med sig sitt politiska mandat.

Kjell Hedvall, socialdemokratiskt kommunalråd sedan 18 år i Lidköping, tror inte att Linussons politik kommer få genomslag i kommunen.

Han är ju i fel kommun att verka. Vi har bostadsbrist och det i sin tur gör att vi har väldigt få invandrare och flyktingar i Lidköping. Jag tror att vi tog emot 40 flyktingar förra året. Det är ju ingenting i förhållande till många andra kommuner, säger Kjell Hedvall. Han bor ju själv ute på landsbygden och han har inte sett en invandrare i hela sitt liv knappt. Men ändå är det de som är som mest flyktingfientliga. Det är konstigt, säger han vidare.

TT: Hur kommer ni, de etablerade partierna, att agera mot Linusson?

Vi kan inte göra annat än att han finns här nu. Mestadelen i hans politik är ju nationell politik och det hör inte hemma i vårt kommunfullmäktige, säger Hedvall.

Linusson fick platsen sedan SD:s förra ledamot i fullmäktige flyttat från kommunen. Hans namn skrevs in på flera SD-valsedlar 2010.

Mer läsning

Annons