Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exsambon skyldig till Marinamordet

Annons

Det var exsambon som mördade Marina Johansson 2010.

Hovrätten anser att bevisen mot 40-åringen är övertygande.

Mannen, som tidigare friats två gånger, ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen har tidigare friats i både tingsrätt och hovrätt, men ställdes nu åter inför rätta efter att Marina Johanssons kropp våren 2012 hittats gömd i skogen en bit från sin bostad.

I november i fjol häktade Högsta domstolen (HD) den 40-årige mannen mot hans nekande och för två veckor sedan inleddes en ny rättegång i hovrätten.

När rättegången avslutades i dag pläderade åklagaren Urban Svenkvist för livstids fängelse, alternativt det maximala tidsbegränsade straffet på 18 år. I eftermiddags kom sedan hovrättens besked, där man anser att "övertygande bevisning har förebragts" om att mannen gjort sig skyldig till mord.

Det här är ju en mycket klar signal om att domstolen är väldigt, väldigt övertygad om att mannen har utfört handlingen, säger Roberth Nordh, docent i processrätt vid Uppsala universitet, till TT.

40-åringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, för att bedöma om medicinska förutsättningar för rättspsykiatrisk vård finns och om mannen "begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning", och i så fall vad det betyder för valet av påföljd.

Undersökningen tar ett par veckor, och under tiden får mannen stanna i häktet.

Jag är inte överraskad, men jag är nöjd, säger åklagaren Urban Svenkvist till TT om hovrättens besked. Det var väntat att de skulle besluta om en rättspsykiatrisk undersökning, det har jag förståelse för. Så nu kommer det att ta några veckor, kanske en månad, tills domen meddelas.

Den åtalade ex-sambon har fortsatt att neka även under den pågående, tredje rättegången, och enligt mannens försvarare, Michael Hansson, är beskedet från hovrätten varken väntat eller oväntat.

Risken finns ju alltid när det förs ett åtal mot en person, att den personen fälls. Men jag gjorde inga bedömningar inför hur hovrätten skulle ta det här. Jag kan bara hänvisa till min bedömning, som jag sade i pläderingen också, att jag tycker att det saknas utredning här, säger han till TT.

Mer läsning

Annons