Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exploderande surströmmingsburkar världsnyhet

BBC News rapporterar nu om sjöbodsbranden där surströmmingar exploderade.

Det har snart gått två dygn sedan branden i sjöboden i Borkbo i Enånger i Hudiksvalls kommun. Det pyr fortfarande lite i brandresterna. Branden med de exploderande surströmmingsburkarna uppmärksammades i flera svenska medier och på fredagskvällen blev det även en världsnyhet när BBC News skrev om det.

– Vad ska man säga om det då, det var ändå häftigt. I allt elände måste man ju säga att det blir positiv reklam för oss, vi blir kända över hela jordklotet, säger Hans-Erik Englundh, delägare i Borkbo salteri.

Varför tror du att surströmmingar fascinerar så många?

– Det är en unik produkt för Sverige. Den äts bara här och är förbuden att exportera på grund av dioxinhalten. Det blir extra intressant för folk eftersom det inte finns överallt. I utlandet kan man nog inte förstå att man kan äta något som luktar så.

Hur många samtal har du fått efter branden?

– Det går inte att beskriva. Med mail, sms och telefonsamtal är det säkert hundra personer som har hört av sig. Det var en hel del journalister under första dagen.

Flera har kommenterat artiklarna med att det måste ha luktat fruktansvärt vid branden. Hur vill du själv beskriva det?

– På natten luktade det som bränd strömming. Inte alls så oangeläget som man kan tro. Brandkåren kunde inte riktigt identifiera doften. Nu luktar det inte så mycket längre. Surströmmingsdoften är ganska flyktig och försvinner fort.

Hur har eftersläckningsarbetet gått?

– Vi vakade första natten men nu är det lugnt. Brandkåren kommer och hämtar all utrustning på måndag.

Nu har det snart gått två dygn, hur känns det?

– Första dagen var man apatisk. Det var ingen fysisk verksamhet men man tänkte en del. Nu vill vi bygga upp för framtiden, man kan inte vara utan en sjöbod. Om några veckor börjar vi med årets surströmmingsarbete.