Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experter varnar för strokekris

Annons

Kris för Europas vård av slaganfallspatienter hotar, varnar en exportgrupp i en rapport till EU-parlamentet. Redan i dag kostar sjukdomen vården i regionen motsvarande 400 miljarder kronor om året.

Kostnaden för slaganfall, eller stroke, väntas öka med en åldrande befolkning i EU, säger gruppen.

Över sex miljoner människor i Europa lider av förmaksflimmer, något som femfaldigar risken för slaganfall, sade gruppen. Förmaksflimmer är den vanligaste formen av oregelbunden hjärtrytm och står för 15 till 20 procent av de slaganfall som orsakas av blodproppar.

Expertgruppen som lade fram rapporten på onsdagen arbetar tillsammans med kampanjgruppen Action for Stroke Prevention.

Inverkan på vårdekonomin och hälsoläget väntas bli större eftersom antalet med människor med förmaksflimmer antas öka två och en halv gång fram till år 2050.

Den ekonomiska belastning som slaganfall orsakar står i dag för mellan två och tre procent av den totala hälsovårdskostnaden i EU.

Denna belastning växer under de kommande åren, dels på grund av att Europas befolkning blir allt äldre och dels på grund av ökad överlevnad bland människor som fått till exempel hjärtinfarkt, heter det i rapporten.

De flesta slaganfall på grund av förmaksflimmer är möjliga att förebygga, kommenterar Gregory Lip som är professor i hjärt-kärlsjukdomar vid University of Birmingham. Lip varnar för "onödig och tung belastning" på grund av underdiagnostisering och dåligt omhändertagande av patienter med förmaksflimmer liksom på grund av undermedicinering och bieffekter av läkemedel.