Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter tror att Arafat förgiftades

Annons

Schweiziska vetenskapsmän som genomfört tester på den avlidne palestinske ledaren Yasser Arafats kropp har hittat minst 18 gånger de normala nivåerna av radioaktivt polonium i hans kvarlevor, rapporterar tv-nätverket al-Jazira.

Vetenskapsmännen uppger sig vara till 83 procent säkra på att den tidigare palestinska ledaren förgiftats med ämnet, vilket de säger ger "visst stöd" till att polonium orsakat hans död.

Arafat dog på ett militärsjukhus i Paris 2004 men obducerades aldrig. Hans kvarlevor grävdes upp 2012 efter misstankar om poloniumförgiftning.

David Barclay, brittisk kriminalteknisk forskare och pensionerad detektiv, säger till al-Jazira att han i och med resultaten är övertygad om att Arafat mördats, även om han inte vill peka ut någon som skyldig.

Nivåerna av polonium i Yasser Arafats revben är cirka 900 millibecquerel, säger Barclay. Det är antingen 18 eller 36 gånger genomsnittet, beroende på referenslitteratur.

Suha Arafat, den palestinske ledarens änka, tog emot en kopia av rapporten i Paris. Hon säger att hon på nytt sörjer sin döde make sedan hon tagit del av resultaten.

Det är som om du just berättat för mig att han dött.

Rapporten har bara undersökt frågan om vad som dödat Arafat. Den har inte berört frågan om huruvida han avsiktligt förgiftats eller hur.

Mer läsning

Annons