Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter kräver meddelarskydd i EU

Annons

Om EU menar allvar med att minska korruption måste unionen införa meddelarskydd. Den måste också skydda anställda mot repressalier sedan de avslöjat missförhållanden internt eller på andra vis, anser flera experter på yttrandefrihet.

På Dagens Nyheters debattsida lyfter de fram att årets revisionsrapport från Europeiska revisionsrätten (ECA) visar att EU inte har full kontroll utbetalningarna. Motsvarande 59 miljarder kronor betalas ut på felaktiga grunder, enligt granskningen som publicerades i tisdags.

"Felprocenten har ökat jämfört med året innan", skriver bland andra statsvetarprofessorn Lennart Lundquist och Ulf Öberg, advokat och specialist på EU:s tryck- och yttrandefrihetsrätt.

Enligt dem är det 19:e året i rad som ECA redovisat "väsentliga fel" i utbetalningarna.

Artikelförfattarna anser att Sverige nu måste "gå från att förklara och försvara" meddelarfriheten till att föreslå motsvarande EU-regler.

"Det ska vara en rätt för alla att anonymt lämna uppgifter till medierna och förbjudet för myndigheterna att efterforska om vem som har larmat och vidta repressalier mot den som använt sin yttrandefrihet", skriver även journalisterna Nils Funcke och Helle-Lyrstrand Larssen samt statsåklagaren Nils-Eric Schultz som även tjänstgjort inom EU:s bedrägeribekämpningsbyrå Olaf.

Mer läsning

Annons