Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expertens knep: Så gör du om en möbel – och här är tips på bra sommarprojekt

Klä om en soffa? Kanske inte. Men limma fast ett stolsben eller måla en byrå, javisst! En hel del möbelrenovering kan du fixa själv. Låt sommarens projekt bli en möbel – möbelrenoveraren hjälper dig med tips och tricks.

En ranglig stol som någon redan har försökt limma – det är kanske den vanligaste pjäs som kommer in till Anna Löfstrands möbelrenoveringsfirma Löfstrands verkstad i Hägersten i Stockholm.

– Ofta har folk försökt själva, men benet blir löst igen. Tricket är att ta bort alla gamla limrester, limma igen och använda en tving att dra ihop med när limmet torkar, säger Anna, som är utbildad möbelsnickare och möbelrenoverare.

Hon tar emot och renoverar möbler, men köper också slitna möbler som hon fräschar upp och säljer vidare.

– Jag målar ofta om möblerna, slipar slitna ytor och lägger ny ytbehandling, eller klär om dynor och sitsar.

Anna Löfstrand behåller gärna originalutseendet om det är möjligt, men om de är för skadade eller slitna kan de behöva målas om eller förändras lite.

– Visst kan det kännas tråkigt om någon kund gärna vill måla över en fin teakmöbel fast det inte behövs, men man får göra som man vill. Jag är inte så puritansk, säger Anna och visar två vackra karmstolar från 1700-talet som hon har målat om och klätt om sitsarna på.

Läs också: Mamma, pappa, pappa, barn – välkommen in till polyfamiljen

– Det finns de som tycker att man inte bör använda hårdvaxolja till exempel, utan shellack. Men om möbeln blir som i originalskick med modernare material som är mer lättjobbade och hållbara tycker jag att det är bra.

Ibland är det ändå roligare att måla för att man ser så tydlig skillnad, tycker Anna Löfstrand.

– Om man har en ful stol och målar den så blir den fin. Limmar man ett glappande ben ser ju stolen likadan ut sen ändå, det känns inte lika roligt.

Ommålade möbler kan också vara svåra att återställa till originalskick.

– Det är svårt att ta bort färg, det blir ofta mycket kvar i porerna när man skrapar och slipar. Om det är en möbel i genomgående trä kan man slipa ned det ordentligt, men det funkar ju inte på faner.

Bättre då att måla om den i en färg man gillar, som Anna gjorde med en liten byrå hon fick in.

– Den var helt gräslig i någon slags 1980-talsturkos målning med mörkare partier. Det var plastfärg som lossnade lätt, under var det teak men den gick inte att rädda. Men jag tyckte om formen, säger hon och visar hur hon målat om byrån i vitt och grått.

Läs också: Tips: Cecilias fiffiga kökstavla gjorde succé på Facebook – se hur du kan spara både tid och pengar

Ett annat tips om ovansidan på en byrå är sliten är att måla allt utom lådorna. En klassisk slitskada som uppstår på byråer och bord är att lacken nöts bort och spricker upp. Ofta finns ringar från krukor eller vaser, och där det har blivit en liten fuktskada har ytbehandlingen börjat släppa.

– Äldre möbler tål ofta inte att man ställer koppar eller glas på dem hur som helst - förr använde man ofta underlägg och var mer rädd om dem.

Anna Löfstrand brukar skrapa bort ytbehandlingen på sådana möbler och lägga på ny - hårdvaxolja är en favorit.

– Träet slits på ett bättre sätt än till exempel en lackad yta, där en repa kan störa väldigt mycket i det blanka.

Anna Löfstrand tycker att man kan stå för den mesta enkla möbelrenoveringen själv, bara man är noggrann och tar reda på hur man ska göra för att det ska bli bra.

– Viktigast är ett bra grundjobb. Stolsbenet börjar vicka igen för att man inte har gjort rätt, färgen blir ojämn och släpper om man inte rengör och slipar innan man målar.

Det är inte heller alla ytbehandlingar som passar ihop – gammal färg eller bets kan lösas upp, läcka igenom och missfärga nästa ytbehandling.

– Är man osäker kan man prova lite på ett ställe som inte syns så mycket för att veta om det funkar. Men gör man ett bra underarbete och grundmålar så brukar det inte vara några problem.

Annas tips för möbelrenovering

Var noga med underarbetet. Skrapa eller slipa innan du gör en ny ytbehandling. Om ytan är målad räcker det med att tvätta och slipa.

Måla med pensel för en mer levande känsla. Roller kan göra resultatet prickigt.

Putsa upp beslag och metalldetaljer med metallputs.

Se till att ha bra penslar som inte fäller så mycket. Bättre penslar har fler strån, så de tar upp mer färg och går snabbare att måla med.

Teakolja är bra för att dölja små skavanker och repor, även för möbler som inte är av teak. Olja in dina trämöbler någon gång i halvåret så att de inte torkar och spricker.

Om en låda kärvar kan du gnida med stearin i spåret. Har den svällt och är svår att skjuta in kan du sandpappra eller slipa på ovansidan av lådkanten.

Arbeta alltid i träets längdriktning, oavsett om du slipar, sandpapprar eller skrapar.

Välj rätt färg för rätt sak. Berätta i färgaffären vad du ska göra så kan de hjälpa dig att köpa rätt grejer.

Om den underliggande färgen läcker igenom på något ställe kan du pensla på shellack just där.

Så målar du om en stol

Tvätta av eventuell smuts med målartvätt eller bara diskmedel och vatten. Låt torka.

Skrapa av löst sittande eller flagnande färg.

Slipa lätt, bara för att rugga upp ytan så att färgen fäster.

Grundmåla med grundfärg. Dutta inte utan se till att dra hela penseldrag, hela vägen ut, träets längdriktning. Låt torka.

Måla med snickerifärg. Gärna halvblank, då är det lätt att torka av ytan om den blir smutsig. Ofta behövs tre-fyra lager. Låt torka emellan.