Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experimentet som blev 80-talsfilm

Annons

Sverigeaktuella filmen "Prince Avalanche" är en mörk komedi som hyllats av kritikerna och som fick regipriset vid årets Berlinfestival.

Det var som ett experiment, en övning i att vara kreativa. Ingen sa till oss vad vi skulle göra, säger huvudrollsinnehavaren Paul Rudd.

"Prince Avalanche" har regisserats av David Gordon Green, mest känd för de utflippade komedierna "Pineapple Express" och "Your highness". Den nya filmen visar upp en annan sida av honom - filmen är mer av en karaktärsstudie, där två män tillbringar några veckor ensamma ute i ödemarken med att måla nya streck på landsvägen i ett område som har härjats av en skogsbrand.

Under dessa dagar lär de känna varandra väl. Männen spelas av Paul Rudd, känd från en rad Judd Apatow-filmer, och Emile Hirsch.

Jag hade länge velat arbeta med David, berättar Paul Rudd. Vad vi ville göra här var att arbeta med ett litet team, att göra en liten film, att få en annorlunda upplevelse. Och det visade sig bli det, det var en oerhört upplyftande upplevelse.

80-talet

Filmen utspelas i slutet av 1980-talet. Paul Rudd tycker det var intressant att göra en film som utspelas i en förfluten tid.

Det fick mig att verkligen känna att jag inte är ett barn längre. Jag kommer ju ihåg hur det var då, en tid utan till exempel mobiltelefoner. Jag gick på college, det var häftiga partyn, jag hade långt hår och lyssnade allt som hade en synt i sig - som Depeche Mode och Ultravox.

Paul Rudd, 44, gjorde sin filmdebut 1992. Sedan dess har han blivit en av USA:s mest anlitade tv- och filmkomiker, med både hits och floppar bakom sig.

Till de stora minnena hör när han i "How do you know" spelade son till Jack Nicholson.

Det var det största som någonsin hänt mig i karriären. Men det svåra var att få in i huvudet att vi skulle vara far och son. Det enda jag kunde tänka var "det där är Jack Nicholson".

Han har en rad filmer som kommer under det närmaste året - mest emotsedd av publiken är "Anchorman 2 - The legend contines" med Steve Carell, Will Ferrell och Kristen Wiig.

Mer läsning

Annons