Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exminister dödad i Beirutexplosion

Annons

Libanons före detta finansminister Mohammad Shattah dödades när en bilbomb exploderade i Libanons huvudstad Beirut i dag på morgonen. Lokala medier rapporterar om minst en handfull dödsoffer.

Många ambulanser har skickats till platsen, som ligger i stadskärnan.

Shattah uppges ha deltagit i - eller varit på väg till - ett möte i Beit al-Wasat. Det är ett palatsliknande hus kopplat till Rafiq al-Hariri, den forne premiärministern som mördades 2005.

Shattah är fortfarande känd som en av den legendariske al-Hariris förtrogna.

Shattah, eller Chatah, är ett känt namn inom oppositionen. Han har på sistone varit omskriven som motståndare till Syriens ledare Bashar al-Assad.

Rafiq al-Hariris son Saad al-Hariri, som även han varit premiärminister, anklagar element inom Hizbollah för dagens dåd.

För oss så är de misstänkta. . . samma personer som undviker den internationella rättvisan och vägrar infinna sig i den internationella tribunalen, säger Saad al-Hariri enligt Reuters.

Han syftar på de fem Hizbollahmän som är misstänkta för mordet på fadern, i den av FN inrättade domstolen Special Tribunal for Lebanon (STL).

Explosionen skedde i närheten av det svenska sektionskontoret för Damaskusambassaden i Beirut. Byggnaden har fått skador, men ingen i den svenska personalen har skadats.

Det finns ingenting som tyder på att det här var riktat mot det svenska sektionskontoret, säger Karin Nylund på UD:s pressavdelning i Stockholm, till TT.

Utrikesminister Carl Bildt skrev på Twitter om hur explosionen drabbat de svenska beskickningarna.

"Jättelik bomb i Beirut, mycket nära våra diplomatiska anläggningar. Stora (materiella) skador, men ingen i vår personal skadad. Många döda i närheten", twittrar Bildt.

Sveriges har ett konsulat i Beirut, men även personal från ambassaden i Damaskus jobbar just nu från Libanon på grund av kriget i Syrien.

Mer läsning

Annons