Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Excesser fällde Business Sweden-vd

Annons

Det var dyra luncher och taxiresor som fällde Business Swedens vd Ulf Berg, som fick sparken i förrgår.

Han har slirat lite, säger styrelseordföranden Bo Dankis.

Berg kan ändå räkna med avgångsvederlag.

En internutredning som visade på höga representationskostnader ledde till att Ulf Berg sparkades i tisdags, skriver Dagens industri. Att Business Sweden går knackigt var också en bidragande faktor.

Business Swedens ordförande Bo Dankis blev för 3-4 veckor sedan kontaktad av en visselblåsare som förde fram en rad påståenden mot Ulf Berg.

Anklagelserna handlade om hög internrepresentation, taxiresor, konsulter - framför allt en konsult - och rykten om någon typ av intern relation, säger Bo Dankis till TT.

Då gav Bo Dankis en revisor i uppdrag att gå igenom Bergs representation de senaste 1,5 åren. Revisorn blev klar med en rapport förra fredagen som presenterades för honom i måndags. Utredaren kom bland annat fram till att Ulf Berg har haft en "relativt hög frekvens av internrepresentation", enligt Dankis, med många taxiresor och luncher.

Det allra mesta är luncher och det har inte varit på några spektakulära ställen. Internrepresentation är inte det som fäller en vd, det som är dumt är om det blir frekvent. Det är inga oegentligheter, kanske dåligt omdöme eller att han har slirat lite, säger Bo Dankis.

En källa som TT talat med anser att Ulf Berg "har kört bolaget i botten". Förtroendet för ledningen har varit lågt under lång tid och många inom Business Sweden mår dåligt, enligt källan, som samtidigt hävdar att det förekommit betydligt större oegentligheter än taxiresor och luncher.

Ulf Berg ska ha haft en relation med en person i bolaget och de båda har i samband med resor bott på lyxhotell och exempelvis stannat kvar ej motiverade extra dagar, enligt källan.

Revisorerna ska gå igenom Ulf Bergs representation och undersöka om det är några pengar som borde betalas tillbaka, men ingen polisanmälan planeras. Berg har rätt till ett avgångsvederlag på sex månadslöner, cirka 1,7 miljoner kronor, som han av allt att döma kommer att få.

Hur mycket pengar det handlar om i representation vill Bo Dankis inte uttala sig om.

Låt oss kolla på om det är något vi tycker är excessivt och om vi i så fall ska be honom betala tillbaka det.

Utredningen bekräftade också att det fanns dyra konsulter anlitade av Business Sweden som inte styrelsen kände till. Men enligt Bo Dankis var uppgifterna som kom fram i utredningen bara en del i varför styrelsen beslutade att avskeda Ulf Berg. Exportrådet gick med tre miljoner kronor i förlust i fjol och behöver en nystart, enligt honom.

Det viktiga var ändå hur vi tar oss vidare och jobbar framåt. Det var en affärsbaserad diskussion, ett tillfälle att byta vd, säger Dankis.

Mer läsning

Annons