Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-polis dömd för Politkovskajamord

Annons

Den före detta polismannen Dmitrij Pavljutjenkov dömdes i dag till elva års fängelse för sin inblandning i det uppmärksammade mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja.

I dag skipades rättvisa. Inte fullt ut, men den skipades, säger Anna Politkovskajas son Ilja till tidningen Novaja Gazeta.

Familjens advokat Anna Stavitskaja säger att hon är nöjd med att åtminstone en person har dömts, men tänker trots det överklaga. Straffet borde bli hårdare, anser hon. Även Pavljutjenkovs försvarare tänker överklaga domen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Ex-polisen ska även betala tre miljoner rubel, motsvarande 650 000 kronor, i skadestånd till hennes familj.

Pavljutjenkov, som erkänt brott, ska enligt utredningen ha kartlagt Politkovskajas rörelser och överlämnat mordvapnet till den person som sköt henne i hissen till hennes bostadshus i oktober 2006.

Rättegången inleddes så sent som i onsdags. Åklagaren hade begärt att ex-polisen skulle dömas till tolv års fängelse.

Pavljutjenkov framförde en ursäkt till Anna Politkovskajas familj i rättssalen, skriver tidningen Kommersant.

Jag vill att mitt exempel blir en läxa för de unga människor som nu arbetar inom rättsväsendet, att de ska arbeta så som man bör och inte hamna i sådana dumma och hemska situationer som jag. Jag vet inte vad mer som behöver sägas, man kan inte få allt detta ogjort. Ja vill be dem (familjen) om mänsklig förlåtelse.

Ytterligare fem personer i gruppen som tros vara inblandade i mordet är åtalade, bland annat Rustam Machmudov som ska ha hållit i mordvapnet. Deras rättegång ska börja i april nästa år.

Svaret på frågan vem som beställde mordet är fortfarande obesvarad. Såväl Politkovskajas familj som hennes tidigare arbetsgivare, tidningen Novaja Gazeta, har krävt att frågan utreds grundligt.

Tidningens chefredaktör Dmitrij Muratov är övertygad om att den dömde Pavljutjenkov vet vem beställaren är.

Politkovskaja blev främst känd för sin starkt Kreml-kritiska bevakning av kriget i Tjetjenien, som hon ihärdigt återvände till trots hot från såväl ryska trupper som Moskva-vänliga tjetjener och separatister.

Mer läsning

Annons