Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewa Back: "Faran för BB i Örnsköldsvik är inte över"

Ewa Back (S) skulle inte oroa sig för BB om hon var Örnsköldsviksbo.
Men på måndag lägger hon förslag att avveckla sluten kvinnosjukvård inklusive förlossningar på Örnsköldsviks sjukhus.

Å ena sidan fullföljs planerna som enligt ledningen sparar 40 miljoner. Å andra sidan har hennes egen partigrupp i landstinget sagt ifrån att Örnsköldsviks sjukhus ska fredas.

Ewa Back som är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd inser att det ser märkligt ut.

– Det är formaliagrejer. Men vi har att rätta oss i nämnden efter vad som är sagt i fullmäktige i april. Nämnden ska minska kostnaderna med 160 miljoner.

– Då kan vi inte komma dragandes med något annat nu. Så det blir dubbla processer kan man säga. Det kan verka förvirrande, säger hon

Kontentan blir att nämnden på måndag går vidare med budgetförslaget där avvecklingen av den slutna barn- och ungdomssjukvården samt kvinnosjukvården och förlossningsverksamheten i Örnsköldsvik fortfarande finns med.

Sedan är det upp till landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige att ändra detta. I praktiken avgörs det enligt Back på styrelsens möte den 30 oktober.

Hur ska det här tolkas nu? Är faran över eller är faran inte över för BB i Örnsköldsvik?

– Det finns ingen fara som är över förrän formella beslut är fattade.

– Sedan tror jag inte att något parti kommer föreslå att lägga ner BB i Ö-vik.

– Jag skulle inte vara så jätteorolig om jag var i Örnsköldsvik, säger Ewa Back.

I samma 160-miljonerspaket som nämndens majoritet tänker klubba på måndag ingår de stora besparingarna med operationer och BB som försvinner i Sollefteå samt rehabmedicin som försvinner i Härnösand.

Ewa Back har tidigare aviserat att ytterligare besparingar kan följa. Nämnden har "breddat" uppdraget till landstingsdirektören att effektivisera och specialisera sjukhusvården.