Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evakueringen av Homs har inletts

Annons

Evakueringen av alla kvinnor, barn, män över 55 år och skadade som vill från belägrade Homs i Syrien har påbörjats. Eldupphör ska råda i tre dagar.

De stridande parterna i Homs har kommit överens om villkoren. De första civila som varit isolerade i den belägrade staden har nu kunnat lämna Homs, uppger aktivister och syrisk tv.

Enligt tv kanalen al-Mayadeen, som står nära Assad-regimen, finns sex bussar på plats för att evakuera runt 200 civila från den belägrade stadsdelen. Hittills har två fulla bussar lämnat området.

Det förekommer också uppgifter om att en man skottskadats under evakueringen. Medan al-Mayadeen rapporterar att mannen skadades när han fortfarande var i den gamla staden, menar andra vittnesuppgifter, på Twitter och i al-Jaziras blogg, att det var en prickskytt från regimen som sköt mannen när han skulle kliva på en av bussarna.

FN:s livsmedelsprogram, WFP, säger till TT att evakueringen pågår just nu av de berörda grupperna i den gamla staden och de som kommer ut får matpaket av hjälporganisationerna på plats.

Hjälppaketen innehåller bland annat kikärtsröran hummus, sesamgodiset halawa, bröd, olivolja och fruktjuice.

De som väljer att lämna den gamla staden ska få tillfällig logi, mat och läkarvård. Humanitärt bistånd kommer att sändas till dem i området som väljer att stanna kvar, eller som inte släpps ut, enligt ryska UD.

Belägringen av Homs har pågått i runt 600 dagar med tung beskjutning nästan dagligen och ett minimum av förnödenheter. Runt 2 500 personer tros vara fångna i de rebellkontrollerade delarna av staden.

Mer läsning

Annons