Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evakuering fortsätter i Homs

Annons

Evakueringen av civila i syriska Homs har kunnat återupptas efter ett tillfälligt avbrott, och vapenvilan runt staden kan komma att förlängas. Men fredssamtalen i Genève går på tomgång.

FN och hjälporganisationer tvingades i tisdags avbryta evakueringen på grund av "logistiska problem". Då hade organisationer och FN-organ lyckats föra ut omkring 1 000 stadsbor, många av dem undernärda och svaga efter 18 månaders belägring.

Vapenvilan kring Homs kan komma att förlängas om fler vill lämna staden, sade stadens guvernör Talal Barazi till nyhetsbyrån Reuters. I så fall kommer en begäran att göras tillsammans med FN.

Vi är fortfarande inte säkra på om det finns människor som vill åka i dag och om det blir några kvar till i morgon. Om det är så finns det inget som hindrar oss från att fortsätta tills den sista civila är evakuerad, sade han.

Vapenvilan har redan förlängts en gång med tre dagar, till och med i dag.

Under tiden fortsatte fredssamtalen i Genève utan större framsteg, rapporterar nyhetsbyråer. Oppositionen och regeringssidan satte sig vid lunchtid i direktsamtal men står långt i från varandra, löd ett uttalande från FN. Den syriska regeringen står kvar vid sitt krav på att "terrorn" måste upphöra, och accepterar inga parallella förhandlingar med fokus på oppositionens krav på en övergångsregering, uppgav syrisk tv.

Ett planerat möte mellan fredsmäklaren Lakhdar Brahimi och de vice utrikesministrarna från Ryssland och USA hålls redan i morgon torsdag i stället för fredag. Under förmiddagen träffade Brahimi Rysslands Gennadij Gatilov i ett försök att föra samtalen framåt.

Syriskt stridsflyg genomförde under dagen 15 attacker mot rebellfästet Yabrud nära Damaskus, skriver AFP och hänvisar till oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet.

Mer läsning

Annons