Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eurozonens inflation faller

Annons

Inflationen i eurozonen beräknas ha sjunkit till 0,7 procent i oktober, enligt en första preliminär beräkning från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Det är den lägsta nivån på nästan fyra år.

Det är en väldigt låg siffra. Lite har man kunnat ana att det skulle bli en lägre siffra än konsensusestimatet (analytikernas genomsnittsprognos) i och med att man sett spansk, tysk och belgisk inflation komma in lågt. Men att det skulle bli så här lågt är ju ändå en rejäl överraskning, säger Olle Holmgren, analytiker på SEB.

Inflationsnivån i september beräknas enligt provisoriska siffror ha legat på 1,1 procent.

Inflationssiffrorna sänkte euron och drog ned räntorna på tyska obligationer. Europeiska centralbankens inflationsmål ligger på cirka 2 procent. Holmgren konstaterar att inflationstrycket är väldigt lågt internationellt, med låga löneökningar i Europa, och att faktorer som drivit inflationen de senaste åren, såsom skattehöjningar, har minskat i betydelse.

Nu väntas spekulationerna öka om att Europeiska centralbanken (ECB) kan komma att sänka styrräntan ytterligare från nuvarande 0,50 procent.

Nu har man kommit ned så långt i inflationen att man börjar spekulera i att ECB måste agera, säger Olle Holmgren.

Även den svenska räntemarknaden skakades av siffran. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen föll från 2,27 till 2,22 procent på några minuter.

Den svenska tvåårsräntan föll ned under 1 procent för första gången sedan juni.

Mer läsning

Annons