Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europarekord av Aregawi

Annons

Abeba Aregawi är snabbast i Europa på 1 500 meter.

Det räckte inte för att bli löpardrottning i Globen.

Etiopiskan Genzebe Dibaba satte sitt andra världsrekord på sex dagar: 8.16,60 på 3 000 meter.

Abeba Aregawi, svensk VM-guldmedaljör på 1 500 meter i somras, gjorde sitt snabbaste inomhuslopp någonsin på XL-galan i Globen.

Tiden 3.57,91 var halvsekunden under noteringen i fjol och 37 hundradelar bättre än ryskan Jelena Sobolevas tid från 2006.

För en vecka sedan hade det betytt världsrekord - men i lördags sprang etiopiskan Genzebe Dibaba på 3.55,17 i Karlsruhe.

Det kändes jättebra. Publiken var fantastisk. Jag är inte missnöjd över att ha missat världsrekordet eftersom jag har varit sjuk (magproblem). Nästa gång satsar jag på det, sade Aregawi.

Eftersom Genzebe Dibaba väljer att springa 3 000 meter i inomhus-VM blir Aregawi storfavorit på 1 500 meter i polska Sopot i början av mars.

Jag hoppas att jag vinner, säger svenskan.

Dibaba hade stor uppvisning. Hon slog landsmaninnan Meseret Defars gamla rekord med över sju sekunder och kan mycket väl lyckas med sin ambitiösa plan: tre världsrekord på tre lopp.

Närmast siktar hon på två engelska mil vid galan i Birmingham den 15 februari.

Det första rekordet var svårt, det andra ännu svårare men jag vill gärna springa i Birmingham också, säger hon.

Sprinterlöftet Irene Ekelund slutade sist i 60-metersloppet på 7,47 sekunder, men det var en helt annan Ekelund som sedan kom ut och sprang 200 meter - på säsongsbästa 23,48. Hon var två tiondelar före Aleen Bailey, Jamaica.

Hittills har förbundskaptenen Karin Torneklint gett VM-klartecken till Abeba Aregawi, 1 500 meter, Emma Green Tregaro, höjdhopp, och Erica Jarder, längdhopp.

Kvalperioden inleddes förra inomhussäsongen och en handfull svenskar uppfyller redan de formella kraven. Torneklint kommer inte att vara nitisk när hon delar ut biljetterna.

Man kan aldrig lyckas hemma i soffan. Det bästa exemplet är Erica Jarder som fick tävla i inne-EM (2013). Hon hoppade 6,71 och tog brons. Ibland är det bra att få chansen, säger förbundskaptenen.

I Globen i kväll satte Jarder årsbästa med ett hopp på 6,57 meter. Resultatet räckte till andra plats, en centimeter bakom serbiskan Ivana Spanovic, VM-trea i Moskva i somras.

Jarder tog i fjol brons vid inomhus-EM i Göteborg med ett hopp på 6,71.

Det var ett steg i rätt riktning. Jag vet att jag kan hoppa längre, men jag har blivit mycket snabbare och det tar tid att vänja sig vid farten. I dag fick jag nästan blackout de tre sista stegen, sade hon.

Angelica Bengtsson vann den svenska stavduellen med Malin Dahlström. Bengtsson tog 4,42 medan Dahlström stannade på 4,30. Tyskan Silke Spiegelburg vann på 4,72.

Längdhopparen Michel Torneus slog till med 8,14 i säsongsdebuten i dag och tog sig in som trea på världsårsbästalistan i sin första inomhustävling för säsongen. Ngoni Makusha vann på 8,18.

Tornéus kan räkna med en plats i inomhus-VM i polska Sopot i början av mars.

Efter en hektisk tävlingscykel utan ordentliga avbrott tar han det lugnare i vinter och koncentrerar sig på snabbhetsträning.

Om han var överraskad?

Både ja och nej. Det är alltid ovisst i första tävlingen och det är EM i sommar som är mitt stora mål, men man blir alltid motiverad här inne. Det är perfekt att ge sig in i hetluften direkt, sade han.

Emma Green Tregaro kom bara nära en årsbästanotering när hon rev knappt på 1,98 meter. I stället stannade hon på 1,96 och blev tvåa efter ryskan Marija Kutjina som vann på 2,01.

Jag hade inte riktigt det lilla extra i dag. Jag kan få till attacken mycket bättre, sade Green Tregaro.

Mer läsning

Annons