Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europadomstolen stoppar utvisning

Annons

En 18-årig kvinna som hotats av utvisning till Etiopien kan andas ut - åtminstone för ett tag. Utvisningen har tillfälligt stoppats av Europadomstolen, uppger SVT. Kvinnan skulle ha utvisats om en vecka.

18-åringen kom till Sverige tillsammans med sin pappa för sex år sedan. I samband med att de skulle begära förlängt uppehållstillstånd utfördes ett dna-test som visade att mannen inte var hennes biologiske far.

Då bestämde både Migrationsverket och senare Migrationsdomstolen att skilja dem åt - pappan fick stanna, men inte 18-åringen. Kvinnans advokat Jan Södergren anmälde då Sverige till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Det här är helt fantastiskt och tyder på att det finns en rättvisa, dock tydligen utanför Sverige, säger Södergren till SVT om beslutet.

Europadomstolen vill nu ha en förklaring från utrikesdepartementet om varför kvinnan ska utvisas. Det är oklart om domstolen kommer att ta upp fallet, men Jan Södergren har goda förhoppningar om det - och att den kommer döma till kvinnans fördel. Europakonventionen säger nämligen att icke-biologiska familjeband ska kunna jämföras med biologiska.

Mer läsning

Annons